Kubánci si utahují opasky

Havana - Letošní léto se na Kubě nese ve znamení drastických úspor, které mají zemi pomoci vypořádat se s rychlým růstem rozpočtového deficitu a propadem exportních příjmů. Klimatizace je vypnutá i v tropickém horku, v továrnách se ruší kantýny, které donedávna dotoval stát. Sehnat na ostrově třeba náhradní pneumatiku začíná být docela těžké.

Nepříznivá ekonomická situace ostrova si vynutila tak tvrdá opatření, jaká Kubánci nezažili už pár let. Ústřední výbor komunistické strany přiznává, že ekonomika si proti původním předpokladům povede hůř, což komunisty dokonce přinutilo zastavit plány na přípravu prvního stranického sjezdu od roku 1997.

Prezident Raúl Castro podle oficiálních kubánských médií v minulých dnech řekl, že země prochází „velmi vážnou“ krizí a naznačil, že asi ještě bude nutné víc si utáhnout opasky. Vláda už sáhla k úsporám v energetice, i když ze spřátelené Venezuely dál zdarma dostává ropu výměnou za některé služby. Sílí tak spekulace, že Kuba venezuelskou ropu bokem prodává dál, aby měla alespoň nějaké příjmy.

Každé další utahování opasků je pro řadové obyvatele velmi bolestivé. Na Kubě skoro každý pracuje pro stát a průměrný měsíční plat v přepočtu nedosahuje ani 20 dolarů (asi 360 korun).

Kubánská vláda ještě v prosinci předpovídala, že tamní ekonomika letos vzroste asi o šest procent. Zahraniční ekonomové už tehdy upozorňovali, že je to prognóza spíš z říše snů než z reálného světa. Úřady od té doby odhad snížily na 2,5 procenta a v pátek připustily, že reálnější je růst o 1,7 procenta.