Češi příliš nerecyklují úsporné žárovky

Praha - Úsporné žárovky už svítí ve více než 80 procentech českých domácností, lidé ale tyto moderní světelné zdroje nerecyklují a na skládkách jich končí dvě třetiny. Vyplývá to z průzkumu kolektivního systému Ekolamp, který má sběr a ekologickou likvidaci žárovek na starost. Skládkování úsporných žárovek je přitom nebezpečné. Obsahují totiž toxickou rtuť, která při vyšší koncentraci může poškodit lidské zdraví.

„Průzkumy v posledních letech ukázaly zhruba sedmiprocentní meziroční nárůst (počtu domácností vybavených úspornými žárovkami). Téměř každá domácnost určitý počet úsporných žárovek využívá, jejich počet se bude nadále zvyšovat,“ upozornil Radoslav Chmela ze společnosti Ekolamp.

Podle analýzy Ekolampu nyní na skládkách zbytečně končí 66 procent doma použitých a vyřazených úsporných světelných zdrojů. „To představuje značnou ekologickou zátěž více než tisíce tun směsi skla, plastů, kovů a hlavně zhruba 75 kilogramů toxické rtuti ročně,“ upozornil Chmela.

Podle posledního průzkumu společnosti Ekolamp domácnosti uvádějí, že recyklují 83 procent úsporných kompaktních zářivek, přitom v roce 2006 to tvrdilo jen 28 procent. Praxe však ukazuje, že úsporné žárovky opravdu ekologicky zlikviduje jen 40 procent domácností. „Lidé vědí, že by neměli úsporné žárovky házet do běžné popelnice, ale mnoho jich to stejně udělá. Postupnou osvětou chceme dosáhnout až 65procentního podílu,“ dodal Chmela.

Sběrná místa pro recyklaci žárovek rychle přibývají

Připomněl, že společnost Ekolamp dosud zřídila více než 3 tisíce sběrných míst a každým rokem buduje stovky dalších. Vysloužilá svítidla odebírají také prodejny elektrospotřebičů. Kromě sběrných míst je možné odevzdávat zářivky také do malých sběrných nádob, které jsou postupně instalovány v mnoha firmách. „Zájem firem o umístění sběrných nádob roste meziročně o 61 procent. Doposud jsme jich rozmístili 1 300 a jen letos jich přibylo 178,“ uvedl Chmela.

Odvoz odpadu
Zdroj: ČT24

Loni se v Česku zpět do výroby vrátilo 721,9 tuny zářivek a 276,9 tuny průmyslových svítidel. "Materiálově jsme využili až 96,2 procenta surovin ze světelných zdrojů. Ročně se podaří recyklovat zhruba 25 kilogramů rtuti.

Větší koncentrace rtuti mohou znečistit půdu i vodu, v níž se rtuť může transformovat do velmi nebezpečné organické formy. Ta se pak posouvá v potravním řetězci vzhůru a je nebezpečná především pro nervovou soustavu.