Bývalí zaměstnanci AEES Stříbro vyšli do ulic

Stříbro - Téměř 200 bývalých zaměstnanců firmy AEES Stříbro (dříve Alcoa Fujikura Czech) se dnes dopoledne vydalo na čtyřkilometrový pochod městem nazvaný "pohřeb firmy". Se symbolickou rakví s nápisem Alcoa Fujikura Czech a transparenty jako "Rumunům práci - Čechům podpory" vyjadřovali nesouhlas s převodem kompletní výroby do Rumunska.

Lidé za doprovodu kapely vyhrávající smuteční pochody došli okolo poledne před parkoviště podniku, kde si přichystali projevy i zástupci Odborového svazu KOVO. Z vedení podniku nepřišel mezi zaměstnance nikdo. „Je ostudné, že vedení podniku neumožnilo svým bývalým lidem, aby se mohli sejít alespoň na parkovišti před firmou,“ řekl šéf OS KOVO Josef Středula. Symbolický pohřeb skončil okolo jedné hodiny odpoledne. „Má to symboliku, strávili jsme tu kus života,“ znělo z úst zaměstnanců.


Šance na získání nové práce mají propuštění z AEES téměř nulové, podle Bílka ji zatím našlo jen několik lidí. „Je to katastrofa. Práci nemám a na Stříbrsku není kde brát. Nedávno jsem si vzal dvoumilionovou hypotéku na barák. Nevím, co budeme dělat,“ stěžoval si 38letý Pavel Záruba. Ve firmě zůstává 120 zaměstnanců z bývalých 2200, kteří zajišťují podporu výroby v Rumunsku. „Budou postupně propouštěni do konce roku za stejných podmínek,“ uvedl Bílek. Třetina z nich pomáhá přímo v Rumunsku, další desítky lidí tvoří podpůrné týmy, zbylí vyklízejí haly.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Kvůli kritické nezaměstnanosti začala na Stříbrsku fungovat i speciální krizová skupina složená ze zástupců města, kraje, úřadu práce i zdejších zaměstnavatelů. „Musíme udělat všechno pro to, aby sem přišli noví investoři,“ řekl poslanec Václav Votava (ČSSD). První jednání svolala stříbrská radnice na čtvrtek 6. srpna.

Zaměstnanci AEES Stříbro pohřbívají firmu
Zdroj: ČT24