Obama se postavil proti zvyšování daní

Washington - Americký prezident Barack Obama nechce zvyšovat daně takzvané střední třídě, tedy domácnostem, které vydělávají méně než 250 tisíc dolarů ročně. Peníze získané zvýšením daní přitom měly být podle původních předpokladů použity na snížení rekordního deficitu federálního rozpočtu Spojených států a na reformu sytému zdravotní péče, která by mohla během následující dekády vyjít až na bilion dolarů.

„Nemyslím si, že by nějaký ekonom mohl věřit, že v prostředí, v němž nyní žijeme, má zvýšení daní pro střední třídu nějaký smysl. A prezident souhlasí,“ uvedl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Gibbs v prohlášení reagoval na předchozí vyjádření ministra financí Timothyho Geithnera a ředitele Národní ekonomické rady Larryho Summerse, kteří zvýšení daní za účelem snížení rozpočtového schodku nevyloučili.

Deficit rozpočtu Spojených států začal narůstat v důsledku hospodářské recese, která je odborníky považována za nejhorší od dob velké hospodářské krize 30. let 20. století. Recese drasticky snížila daňové příjmy rozpočtu a naopak zvýšila výdaje na podporu nezaměstnaných. Pokud Spojené státy nepřijmou žádná opatření, vyšplhá letos schodek rozpočtu podle odhadů expertů na 1,84 bilionu dolarů. V příštím roce by měl dosáhnout 1,26 bilionu USD.