Šéf SPD představil vizi plné zaměstnanosti v Německu

Berlín - Kandidát na německého kancléře Frank-Walter Steinmeier ze sociálně demokratické SPD představil svůj smělý plán, jehož cílem je plná zaměstnanost v Německu do deseti let. K jeho dosažení by bylo zapotřebí vytvoření zhruba 4 milionů pracovních míst. Steinmeier v pondělí v Berlíně představil vizi svého plánu na obnovení hospodářství, jež by měla pomoci získat body ve volbách do spolkového sněmu konajících se za necelé dva měsíce.

Podle posledních průzkumů totiž němečtí sociální demokraté ztrácí na vedoucí Křesťanskodemokratickou unii Angely Merkelové v preferencích zhruba deset procent. Právě proto přišel kandidát na kancléře za sociální demokraty s odvážným záměrem: „Tento plán je moje vize ekonomiky a práce na zítřek k vytvoření produktivní, konkurenceschopné a solidárně orientované společnosti.“

Klíčem mají být zelené technologie

Nejdůležitějším prostředkem, který by měl pomoci sociálním demokratům cíle dosáhnout, mají být zelené technologie. Pouhé směřování k zelené by mělo hospodářství přinést 2 miliony pracovních míst. Nad plánem polemizují mnozí odborníci, jak dokládá Klaus Zimmermann, ředitel Německého institutu pro ekonomický výzkum: „Projekt plné zaměstnanosti se dá najít v každé literatuře a každá strana se snaží najít směr, který by vedl k jejímu dosažení. To je to, co teď dělá SPD, ale nemá smysl udávat přesná čísla.“

Plán se však stal také terčem kritiky jednak od Steinmeierových politických konkurentů, ale i odborů, které stranu SPD v minulosti dlouhodobě podporovaly. „Mně to připomíná dávno minulé časy, kdy se politika nahrazovala plánem,“ uvedl za politické oponenty Horst Seehofer, šéf CSU a bavorský premiér. Přitakává mu i předseda odborového svazu IG Metall Berthold Huber: „Vím, že mezi SPD a odbory jsou historická pojítka. Ale žijeme ve 21. století.“

Posily mají přijít i do zdravotnictví, filmu či médií

Výrazného posílení by se měla dočkat rovněž zdravotní péče a péče o staré lidi. V tomto sektoru by se prý uplatnil milion pracovníků. Dalších půl milionu pracovních míst hodlá Steinmeier vytvořit také v oblasti „tvůrčí ekonomiky“, kam řadí kinematografii, média a zábavní průmysl. Zbylých 500 000 prý najde práci v sektoru služeb a cestovního ruchu.


Podobně ambiciózní plány naposledy předestřel sociálně demokratický kancléř z let 1998 až 2005 Gerhard Schröder, který však nedokázal sliby splnit.

Vítěz voleb bude znám na konci září

Souboj mezi křesťanskou unií CDU/CSU a sociálně demokratickou SPD vyvrcholí 27. září, kdy se konají volby do Spolkového sněmu. V předvolebních průzkumech ztrácí sociální demokraté na křesťanské demokraty více než deset procent.
Analytici vidí šance Steinmeiera na to, že se mu podaří podobně jako Schröderovi v roce 2005 náskok konzervativců na poslední chvíli stáhnout, za velmi nízké. „Lidé chtějí, aby kancléřkou zůstala Merkelová,“ prohlásil šéf institutu Forsa Manfred Güllner. Zvrat by podle Adama Černého z Hospodářských novin mohla přinést dramatická změna ekonomických čísel.

  • Angela Merkelová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1027/102622.jpg
  • Výroba energie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/155/15492.jpg
  • Film zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/971/97034.jpg
  • Volební preference v Německu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1027/102634.jpg