Wiener Börse chystá další expanzi

Vídeň - Provozovatel akciové burzy ve Vídni, rakouská společnost Wiener Börse, si u svých akcionářů zajistila zhruba 66 milionů eur (asi 1,7 miliardy korun). S vyšším základním jměním bude moci dále expandovat v regionu střední a východní Evropy, kde vlastní například Burzu cenných papírů Praha (BCPP).

Společnost Wiener Börse prodala 231 000 nových akcií v ceně 285 eur za kus. Vedle pražské burzy má Wiener Börse pod kontrolou i burzy v Budapešti a Lublani. Firma není veřejně obchodovaným podnikem a nemá své akcie na burze, jako například americký Nasdaq Stock Market. „Čerstvý kapitál použijeme na další realizaci úspěšné mezinárodní strategie,“ píše se v oznámení Wiener Börse.
Právě rakouská burza bojuje o vliv ve střední a východní Evropě s polskou burzou. I když Rakušané už ovládají burzy v České republice, Maďarsku a Slovinsku, chtějí prý využít i dalších příležitostí, pokud se vyskytnou.

Wiener Börse má zájem o burzy v Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku a Bulharsku 

Už minulý týden uvedl šéf vídeňské burzy Heinrich Schaller, že Wiener Börse má zájem o burzy v Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku a Bulharsku. Pokud prý budou na prodej, Rakušané se budou snažit o jejich převzetí.

Zájem vídeňské burzy se soustřeďuje také na varšavskou burzu, ale nedostala pozvání k účasti v tendru. Poláci v červenci do užšího výběru přizvali jen čtyři zájemce, a to Deutsche Börse, která provozuje burzu v německém Frankfurtu, Londýnskou akciovou burzu (LSE) a dvě transatlantické burzy Nasdaq OMX a NYSE Euronext.

  • Burza cenných papírů Praha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/691/69058.jpg
  • Obchodování na burze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71547.jpg