ČNB uložila pojišťovacímu agentovi EF CZ pokutu půl milionu

Praha - Pokutu 500 000 korun a opatření k nápravě uložila Česká národní banka společnosti EF CZ (dříve Eurofinancial), která působí jako pojišťovací agent a pojišťovací makléř. Informaci potvrdil mluvčí ČNB Marek Petruš s tím, že rozhodnutí ČNB nabylo právní moci v pondělí. EF CZ s rozhodnutím ČNB nesouhlasí, podalo proti němu rozklad a připravilo správní žalobu k Městskému soudu v Praze.

Důvodem sankce ČNB bylo to, že společnost v rámci svého obchodního modelu využívala ke zprostředkovatelské činnosti v pojišťovnictví osoby bez příslušné registrace, vybírala od těchto osob vstupní poplatky a vyplácela jim provize za získání nových osob do tohoto systému.

EF CZ oslovuje lidi s příslibem vyššího výdělku. Kdo do projektu vstoupí, musí si však u firmy sjednat životní pojištění. Na oplátku pak může vydělávat peníze tím, že získává pro společnost další klienty. Někdo to nazývá multilevelem, který je zákonem povolený, a někdo nezákonným letadlem neboli pyramidou. 

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

EF CZ se hodlá bránit 

„Naši zprostředkovatelé dělají společnosti reklamu, pojišťovací činnost neprovádějí,“ prohlásil jeden z šéfů EF CZ Lukáš Hinterbuchner. Lidí, kteří dávají tipy na potenciální klienty k oslovení, využívá podle něj řada společností. Je to prý na trhu běžná praxe, která je i v souladu s českou i evropskou legislativou. 

„Jsme připraveni toto z našeho pohledu vadné rozhodnutí ČNB napadnout až u Nejvyššího správního soudu,“ podotkl Hinterbuchner. Dodal, že rozhodnutí regulátora bankovního trhu má podle právníků firmy celou řadu procesně-právních i hmotně-právních pochybení.

Pokuta pro EF CZ jeprvním pravomocným rozhodnutí ČNB, jímž byla účastníku trhu udělena sankce za porušení některého z ustanovení zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí.

„Je dobře, že ČNB začíná kontrolovat dodržování zákona a že se snaží, aby jej nikdo neobcházel. Pevně doufám, že centrální banka bude v těchto aktivitách pokračovat, protože podobných případů jistě existuje více,“ reagoval analytik poradenské firmy Partners Tomáš Prouza. 

  • Česká národní banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/281/28079.jpg
  • Logo EF CZ zdroj: ef.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1029/102874.jpg
Vydáno pod