Španělé nezvládájí splácet dluhy, exekutoři je posílají na dlažbu

Madrid - Ve Španělsku prudce přibývá soudních příkazů k vystěhování, protože lidé stále častěji nezvládají platit hypotéky. Podle statistik španělské justice vzrostl v druhé polovině letošního roku počet vystěhovaných více než o pětinu. Zatím se ve druhém pololetí muselo stěhovat 16,5 tisíce lidí.

Až 200 lidí denně přijde o bydlení kvůli tomu, že nemělo na splátky. Lidé se cítí podvedení, podle nich jim situaci dělají bankovní instituce ještě těžší. „Oni věděli, že to nebudeme moct splatit. Věděli, že se platby budou zvyšovat. Neměli nám dát úvěr nebo nám měli říct, ať si najdeme levnější byt,“ stěžuje si Consuela Lozanová, žena ohrožená vystěhováním. 

„Situace je alarmující nejen proto, že v posledních třech měsících došlo k více než 16 000 případů vystěhování. Horší je, že dluhy se s lidmi potáhnou dál. Pravděpodobně budou mít uvalenou exekuci na plat. To je jak doživotní trest. Řada z nich pak bude muset pracovat nelegálně,“ myslí si Antonio Pulido, mluvčí sdružení pro klienty bank a spořitelen ADICAE. 

Exekuce ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Na pomoc lidem v dluzích se vydaly skupinky aktivistů. Shromažďují se u domu dlužníka a blokují vchod, čímž dočasně brání soudním úředníkům v tom, aby doručili příkaz, jak jim ukládá zákon. Dlouhodobě to ale nic neřeší a lidé se do podobných situací budou dostávat dál.