Britská centrální banka překvapivě pumpuje do ekonomiky další miliardy

Londýn - Britská centrální banka se rozhodla k nečekanému kroku v řešení nejhlubší hospodářské recese za poslední desetiletí. Do ekonomiky se nečekaně rozhodla napumpovat dalších 50 miliard liber (více než 1,5 bilionu korun), takže celkově má nyní na odkup aktiv vyhrazeno 175 miliard liber (přes 5,3 bilionu Kč). Základní úrokovou sazbu však ponechala podle očekávání na historickém minimu 0,5 procenta.

Všeobecně se očekávalo, že Bank of England program nákupu aktiv včetně státních obligací a podnikových dluhopisů buď přeruší, či navýší o avizovaných 25 miliard liber. „Recese se zdá být hlubší, než jsme si dosud mysleli,“ píše se však ve stanovisku britské centrální banky, která se proto rozhodla program posílit.

Ross Walker, ekonom z Royal Bank of Scotland:

„Je to velké překvapení.“


Ve spojení s uvolňováním měnové politiky se snaží britská centrální banka odkupem aktiv oživit ekonomiku, zároveň ovšem balancuje na hraně vysoké inflace. Přesto se banka zřejmě spíše obává, že by udělala pro ekonomiku „příliš málo“ než „příliš moc“.

Někteří ekonomové kritizovali krok banky s tím, že se řídí především podle dřívějších dat a zanedbává některé výhledové indexy, které svědčí o zlepšení stavu britského hospodářství. Středeční průzkum například ukázal, že sektor služeb nyní roste nejrychlejším tempem za 18 měsíců.

Přes špatný stav ostrovní ekonomiky Bank of England tvrdí, že dno recese může být blízko. Pomáhají tomu údajně především zlepšení na exportních trzích. I proto zůstala beze změny základní úroková sazba. Nemá ostatně už téměř kam klesat, je na historickém minimu 0,5 procenta.

Ceny akcií britských podniků i britské vládní obligace po zveřejnění kroku, který umožní bance pokračovat v nákupu obligací po další tři měsíce, rostly. Britská libra naopak přišla o všechny nedávné zisky vůči americkému dolaru, ztratila i vůči euru.