Nezaměstnanost v USA poprvé po víc než roce klesla

Washington - Nezaměstnanost ve Spojených státech v červenci nečekaně klesla o 0,1 procentního bodu na 9,4 procenta, a překvapila tak celou řadu odborníků. Většinou totiž počítali s růstem míry nezaměstnanosti na 9,6 procenta. Zpráva amerického ministerstva práce ale přinesla i další pozitivní zjištění: odpracované hodiny se po červnovém rekordním minimu prodloužily a mzdy začaly růst.

Lepší výsledek, než čekaly odhady, je signálem, že je hospodářská recese na ústupu. Velice pozitivní jsou především absolutní čísla. Zaměstnavatelé v červenci v USA zrušili jen 247 tisíc míst. „To překvapení je pozitivní zejména ve srovnání s předcházejícím měsícem, kdy ekonomika ztratila skoro půl milionu pracovních míst. Opravdu se zdá, že i na pracovním trhu se situace začíná lámat,“ podtrhl v rozhovoru pro ČT24 hlavní makléř společnosti Atlantik Jan Langmajer.

Ke snížení nezaměstnanosti přispěly podle analytiků především vládní stimulační balíčky, které posílily infrastrukturu. Zlepšení se pak projevilo zejména v průmyslu. „Průmysl byl krizí zasažen dřív než služby a také se dřív než služby zlepšuje. Sektor služeb dál ztrácí pracovní místa poměrně velkou rychlostí,“ doplnil Langmajer.

I přesto ale americký trh práce stále nemá pevnou půdu pod nohama. Aby nezaměstnanost klesla k normální úrovni pěti procent, muselo by každý měsíc vzniknout nejméně 200 tisíc pracovních míst. Nastartování tohoto trendu ovšem může podle ekonomů trvat až do roku 2013. 

Bez práce bylo v červenci 14,5 milionu Američanů. Od začátku recese v prosinci 2007 již přišla americká ekonomika o 6,7 milionu příležitostí. Úbytek nezaměstnaných zaznamenaly Spojené státy v červenci poprvé od dubna minulého roku.

Vývoj nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24/Bloomberg
Vydáno pod