Čeští výrobci ultralightů zažívají ústup ze slávy

Praha - Česku hrozí, že ustoupí z pozic světové velmoci ve výrobě lehkých letadel. Tuzemští producenti do loňského roku ovládali polovinu amerického trhu, ale nyní se vlivem hospodářské recese jejich dodávky propadly téměř o polovinu. Nemohou si ani dovolit své výroby zlevnit, nevýhodný kurz koruny vůči dolaru je dokonce donutil letadla zdražit. Špatnou situaci českých výrobců dokreslila i jejich neúčast na největším světovém veletrhu letecké techniky.

„Za minulá léta jsme ročně 30-40 letadel prodali do Ameriky. Ovšem letos jsme prodali do Ameriky jen dvě letadla,“ povzdechl si majitel společnosti TL Ultralight Jiří Tlustý. Američané v době ekonomické nejistoty šetří a navíc je také mnohem obtížnější si na letadlo půjčit. Ještě před rokem trvalo vyřízení úvěru na koupi letadla dvě hodiny. Dnes jsou však americké banky mnohem opatrnější a klienty zkoumají i několik dnů.


České výrobce nepodrželo ani ministerstvo průmyslu a obchodu, které se rozhodlo šetřit, a proto na největší letecké výstavě v USA letos poprvé chyběl český stánek. „Když se tam ČR neprezentuje, tak to vyvozuje dojem, že je vlastně někde problém, a to se odrazí i na prodejích těch výrobců,“ upozorňuje viceprezident Letecké amatérské asociace Jan Fridrich.

Tomáš Bartovský, mluvčí MPO:

„Rozpočet, který ministerstvo na podporu těchto akcí má, není bezedný a nebylo by správné ani vhodné, abychom podporovali stále tytéž akce. Podpořili jsme jinou výstavu v německém Friedrichshafenu.“


Jenže v Evropě zatím není kategorie lehkých sportovních letadel do 600 kg povolena. Výrobcům proto nezbývá, než se snažit proniknout na nové trhy jako například Rusko, Ukrajina, Kazachstán či Izrael. Musejí také snižovat náklady, za poslední dva roky už propustili 1 200 lidí.