Prodejce na ruzyňském letišti krize netrápí

Praha - Přestože hospodářská krize tlačí tržby ve většině obchodů dolů, prodejci alkoholu a luxusního zboží na Ruzyni si zatím nestěžují. Letištní bezcelní zóny jsou pro řadu lidí stále tou nejlepší volbou. Změn doznalo také letištní stravování. Mezi letištními restauracemi skončil monopol firmy Fast Food Service a nový provozovatel některých restaurací Airest si dal za cíl snížit ceny.

Podle zástupců Letiště Praha končí na Ruzyni éra předražených restaurací. „V současné době zde najdete minerálku, která vás vyjde na 100 korun, ale najdete i zařízení, kde ji mají za 20,“ říká mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Za poklesem cen stojí především konec monopolního postavení firmy Fast Food Service. Na konci loňského roku od něj koupila 19 restaurací italská společnost Airest. Ta si za svůj hlavní úkol vytyčila výrazné snížení cen.

Reportáž, rozhovor s Evou Krejčí a Ivanou Fridrichovou (zdroj: ČT24)

Friedrich Wahl, ředitel řetězce Airest:

„Zlevnili jsme nealkoholické nápoje, sendviče, kávu a pivo, naopak jsme zdražili některé značky zahraničního tvrdého alkoholu.“


Airest však v Praze nevydělává tolik, jako například ve Vídni. Jedním z důvodů jsou i problematické výše nájmů, o kterých samo Letiště Praha přiznává, že tvoří hlavní část jeho výnosů.

Na malé výdělky si rozhodně nestěžují duty free shopy. „Lidé většinou nemění parfémy. Spíš koukají, kde by si ho mohli koupit levněji. Takže pasažéři využívají toho, že cena je levnější než na městském trhu,“ říká Kryštof Kmoch z Duty free Letiště Praha.

Zatímco Letiště Praha a aerolinky se snaží zpoždění letů minimalizovat, obchodníci ho vítají. Díky němu totiž pasažéři tráví v terminálu více času a utratí více v obchodech.

Vydáno pod