Pojišťovny odhalily rekordní počet pojistných podvodů

Praha - Počet odhalených pojistných podvodů v Česku meziročně roste a letos bude zřejmě rekordní. Detektivové domácích pojišťoven prošetřovali do konce září tisíce podvodů za stovky milionů korun. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Fingované dopravní nehody, podvodné nahlášení ztráty kufrů nebo nadhodnocené faktury. Češi vymýšlejí stále více fíglů, jak ošidit pojišťovnu, a pojistných podvodů tak rekordně přibývá. Jen od začátku roku hlásí pojišťovny nárůst v řádu desítek procent.

Během tří čtvrtletí roku 2011 odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za více než 261 milionů korun. Překonali tak rekord loňského roku, kdy ve srovnatelném období pro firmu zachránili 253 milionů Kč. Letošní výsledek je přitom pouze o 17 milionů korun nižší než objem odhalených podvodů za celý rok 2010. Na konci roku 2011 očekává Česká pojišťovna rekordní úroveň přes 300 milionů korun, předpověděl její mluvčí Tomáš Zavoral.

Pojistné podvody se týkají zejména aut

Také v Allianz počty odhalených pojistných podvodů během uplynulých devíti měsíců v porovnání s loňským rokem stouply. Zatímco do září 2010 měli detektivové kvůli podvodům pod drobnohledem 660 případů za 60 milionů Kč, letos ve stejném období věnovali detailní pozornost 1067 případům a odhalili podvody za více než 71 milionů korun. Nejvíce se jich týkalo automobilů, pojištění majetku a odpovědnosti, dodal mluvčí Allianz Václav Bálek.

Jiří Cívka, mluvčí Generali:

„Trend se nemění, pojistné podvody skokově rostou.“

Detektivové Generali odhalili za devět měsíců roku pojistné podvody za 66 milionů korun, což je o 16 milionů více než za celý loňský rok. I u Generali hrají prim pojistné podvody v pojištění motorových vozidel, jejichž podíl činí asi 73 procent, podotkl Jiří Cívka, mluvčí Generali.

V létě roste počet falešných ošetření v zahraničí

Rovněž Kooperativa prošetřovala za tři čtvrtletí přes 500 událostí v celkové hodnotě více než 120 milionů Kč. Proti loňsku je nárůst desetiprocentní. „Během letních měsíců nám roste počet podvodů z cestovního pojištění, nejčastěji jde o pojištění léčebných výloh v zahraničí a odpovědnosti za škody. Nejvíce se setkáváme s případy fingovaných škod právě z odpovědnosti za škody, tedy pády videotechniky, poškození jízdních kol nebo člunů,“ upozornil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Výjimkou nejsou podle Káni ani případy, kdy klient pojišťovně předloží padělaný doklad za ošetření v zahraničí, které nepodstoupil, nebo mělo jinou povahu, například to byla kosmetická operace. „Jeden klient nám předložil doklad za ošetření v Mongolsku za 35 000 dolarů, tedy částku nezvykle vysokou. Když jsme se snažili lékařský zákrok prověřit, zjistili jsme, že nejenže se žádný takový nekonal, ale dokonce ani neexistuje zdravotní zařízení, kde měl zákrok proběhnout,“ podotkl mluvčí Kooperativy.

Nejvíce podvodů hlásí Praha, nejméně Zlín

I v letošním roce patřily z hlediska podvodů mezi nejproblematičtější území oblast Prahy a dále již tradičně také kraje Středočeský a Jihočeský. Nejmenší snaha o podvody se naopak vyskytuje dlouhodobě ve Zlínském kraji. Proti roku 2010 si podle šetření ČP nejvíce pohoršil Královéhradecký kraj. Ten je nyní v pojistných podvodech druhý, loni přitom obsadil až desátou příčku.

Za pojistný podvod i deset let vězení

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Některý podvod může být vyhodnocen jen jako přestupek, nebo se s klientem pojišťovna dohodne. V extrémních případech pak hrozí za pojistný podvod až desetileté vězení.

Vydáno pod