Polsko lepí díry v rozpočtu prodejem podílů v bankách

Varšava - Polsko hodlá ještě tento měsíc prodat své zbývající podíly v domácích bankách BZ WBK, Citibank Handlowy a Bank BPH, aby získalo finanční prostředky pro napjatý státní rozpočet. Celkovou hodnotu podílů, jejichž výše se pohybuje zhruba od dvou do čtyř procent, odhadl na 320 milionů zlotých (dvě miliardy Kč). Polsko již minulý měsíc využilo oživení na akciových burzách a prodalo na otevřeném trhu tříprocentní podíl v bance Pekao za 1,1 miliardy zlotých. Pekao, kterou ovládá italská finanční skupina UniCredit, je podle tržní hodnoty největší bankou v Polsku.

Vláda hodlá do konce příštího roku získat prodejem státních aktiv 36,7 miliardy zlotých, aby zmírnila tlak na státní rozpočet. Ten by měl letos vykázat schodek 27 miliard zlotých (168,5 miliardy Kč). „Předpokládáme, že do konce roku 2010 prodáme všechny malé podíly ve veřejně obchodovaných podnicích,“ řekl náměstek polského ministra státního pokladu Adam Leszkiewicz.

Polsko však podle něj zatím počká s prodejem zhruba čtyřprocentního podílu v telekomunikační firmě TPSA, protože cena jejích akcií se pohybuje v blízkosti pětiletého maxima.

Vydáno pod