ECE žaluje stát o 1,8 miliardy kvůli Galerii Liberec

Praha - Česká republika čelí další arbitráži. Německý developer ECE Projektmanagement žaluje stát o 1,8 miliardy korun kvůli údajnému protiprávnímu jednání českých úřadů ohledně výstavby nákupního centra Galerie Liberec. Jeho budování zastavil developer v únoru. Podle jednatele ECE Josefa Tobka totiž stavební úřad bez zákonných důvodů přerušoval stavební řízení. ECE se nelíbí ani postup ministerstva pro místní rozvoj, které v roce 2008 zvrátilo předchozí vyjádření libereckého magistrátu a krajského úřadu a uznalo konkurenční společnost Multi Development jako účastníka stavebního řízení.

ECE Projektmanagement zaslala své nároky na náhradu škody ministerstvu financí již loni v listopadu. „V následujících šesti měsících pak ministerstvo financí nepřistoupilo během smírčích řízení na žádnou kompenzaci a tudíž byla ECE nucena podat arbitráž,“ stojí v prohlášení společnosti ECE.

„Ministerstvo financí neuznávalo a neuznává tyto nároky investora, byť uznává jeho právo arbitráž vést,“ reagoval mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Ministerstvo již vypsalo výběrové řízení na právní zastupování státu při smírném řešení sporů a v rozhodčích řízeních s ECE.

V Liberci vznikala dvě centra naproti sobě

Výstavbu obchodního centra Galerie Liberec od počátku provázely konkurenční spory s nizozemskou firmou Multi Development, která doslova přes ulici staví obchodní centrum Forum. Společnost se odvolala proti původnímu územnímu rozhodnutí a české úřady celou stavbu ECE zablokovaly. Multi Development pak byl ministerstvem pro místní rozvoj uznán za účastníka stavebního řízení.

Skupina ECE ve 14 zemích spravuje stovku nákupních center. V Česku dosud investovala více než 200 milionů eur (téměř pět miliard korun). V Brně postavila nákupní centrum Galerie Vaňkovka, v Praze loni společně s developerem Unibail-Rodamco otevřela nákupní centrum Arkády Pankrác.