Letošní žně budou skromnější

Praha - Český statistický úřad zlepšil odhad letošní sklizně. Podle údajů zpracovaných k polovině července má být sklizeň základních obilovin meziročně nižší o 10,4 procenta a bude činit 6,72 milionu tun zrna. První letošní odhad ČSÚ byl pokles o 11,7 procenta. Údaje statistiků signalizují, že přes proměnlivé počasí a zpoždění sklizně by ztráty měly být pouze lokální a úroda průměrná.

Český statistický úřad upravil svoje červnové odhady. Ty počítaly se sklizní o devadesát pět tisíc tun nižší, než nakonec ukázala červencová čísla. Ekonomové odhadují, že celková výnosnost sklizně by mohla být ještě vyšší. To si nemyslí zemědělci, podle nich úrodu negativně ovlivní nedávné povodně. Tvrdí, že na výsledky sklizně bude mít dopad počasí, protože některá pole byla zničená deštěm a záplavami.

Pro některé pěstitele jsou likvidační i nízké výkupní ceny. „V letošním roce nemáme prakticky žádnou plodinu, snad vyjma chmele, která by měla ceny vyšší, než jsou náklady,“ hořekuje například předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirkovský. S tím ale nesouhlasí zemědělští analytici. Podle nich se nemají tuzemští farmáři čeho obávat.

Letošní žně budou skromnější (zdroj: ČT24)

Agrární analytik Petr Havel pro ČT24:

„Česká republika je dlouhodobě přebytková v produkci všech základních obilovin, to znamená, že i když určitá část úrody může být postižená nižší kvalitou, tak dostatek kvalitních obilovin bude i letos.“


Letošní úroda by mohla být ještě lepší. Zatím je totiž sklizeno zhruba šedesát dva procent polí s obilím. Lze proto očekávat, že konečná sklizeň bude vyšší, než se nyní odhaduje.

Petr Havel
Zdroj: ČT24
Vydáno pod