Recese v Evropě končí, HDP Německa i Francie roste

Berlín/Paříž – Vývoj dvou klíčových evropských ekonomik naznačuje, že nejhlubší hospodářská recese od druhé světové války se chýlí ke konci. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí podle prvních odhadů vykázala růst o 0,3 procenta, stejně tak se vedlo podle sdělení francouzské ministryně hospodářství Christine Lagardeové také Francii. Odborníci přitom očekávali opak, třídesetinový propad. Ačkoli politici slaví údajný konec recese, mnoho ekonomů je stále při zemi. Návrat k lepším zítřkům světového hospodářství prý ještě jistý zdaleka není.

Odborníky výsledek obou hlavních evropských ekonomik překvapil, oběma předpovídali ve druhém kvartále 0,3procentní pokles. „Výsledná data jsou velmi překvapující, po čtyřech negativních čtvrtletích Francie konečně vybředla z červených čísel,“ zdůraznila Lagardeová v rozhovoru pro rádio RTL. V prvním čtvrtletí letošního roku francouzská ekonomika klesla o 1,2 procenta, v Německu se hovořilo dokonce o kalamitě, když se ve stejném období hospodářství propadlo podle revidovaných údajů o 3,5 procenta.

Šéfredaktor časopisu Profit Petr Korbel pro ČT24:

„Německu výrazně pomohlo to, že tam jsou lidé zvyklí šetřit, mají velké úspory. Teď když jim vláda řekla, utrácejte, je to vaše vlastenecká povinnost a my vám na to ještě přispějeme, tak šli a utráceli.“

 
Někteří doufají v konec krize, ostatní jsou skeptičtí

Podle odborníků je po dnes zveřejněných výsledcích již evidentní, že ty nejhorší turbulence způsobené světovou finanční krizí začínají odeznívat. „Recese skončila. Globální otřes důvěry ustoupil. Firmy znovu investují,“ podotkl Joerg Kraemer z Commerzbank. „To nejhorší je teprve před Evropou. Nárůst nezaměstnanosti, nesplácení úvěrů a propad tržeb,“ varuje nicméně analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet:

„Nejistota je stále vysoká. Je třeba, abychom byli stále ostražití. Do konce roku čekám v eurozóně ještě oslabování.“


Dobré zprávy z Německa velmi vřele vítá i Česká republika. Německo je totiž klíčovým odbytištěm českých firem, oživení v něm tak do značné míry předurčuje, jak se povede celé české ekonomice.

Světová finanční krize začala otřesy v hypotečním sektoru ve Spojených státech v roce 2007. Situaci loni v září vyhrotil krach investiční banky Lehman Brother's, který otřásl důvěrou nejen na amerických, ale i světových finančních trzích. Následně se krize přelila do reálné ekonomiky.

Vydáno pod