Hospodářství EU zůstalo ve druhém kvartále v minusu

Brusel – Evropské hospodářství se dál propadá. V meziročním srovnání se ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt Evropské unie propadl o 4,8 procenta po 4,7procentním poklesu v prvním kvartále. Naopak eurozóna si vedla o něco lépe. 4,6procentní pokles tam nyní vystřídal téměř pětiprocentní snížení hrubého domácího produktu v období leden až březen. Ne příliš dobré zprávy dnes přišly z Maďarska či ze Slovenska, naopak na lepší časy se blýská v Německu a ve Francii.

Lépe vypadají také mezičtvrtletní data. Hospodářství EU ve srovnání s minulým kvartálem kleslo jen o 0,3 procenta, eurozóna se ocitla v minusu o pouhou jednu desetinu. V prvním kvartále přitom hrubý domácí produkt obou bloků mezičtvrtletně klesal o 2,4 procenta, respektive 2,5 procenta.

„Nejistota je stále vysoká. Je třeba být stále ve střehu. Do konce roku čekám v eurozóně ještě oslabování,“ komentoval dnešní data prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka signalizují mezičtvrtletní údaje, že prozatím dosáhl propad evropského hospodářství svého dna. Problematický by ovšem mohl znovu být začátek roku. „Já mám spíš obavu z toho, co se odehraje na začátku příštího roku, až masivní stimulační balíčky zcela odezní a ekonomika bude muset čelit standardnímu postupu. A tady je otázka, jestli se propad nebude opakovat, jestli se nedostaneme do toho pomyslného dvojitého vé,“ varoval.

Řada evropských ekonomik zůstává hluboko v červených číslech

Maďarská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 7,6 procenta. Tamní průmyslové podniky nadále pociťují dopady krize a oproti očekávání si hůře vede také zemědělství.

Meziroční pokles slovenské ekonomiky v období duben až červen zpomalil. I přesto se ale hrubý domácí produkt propadl o 5,3 procenta. Výkon slovenského hospodářství ve druhém čtvrtletí podle ekonomů nadále negativně ovlivňovala světová hospodářská krize, která snížila objednávky podniků a zvýšila nezaměstnanost.

Zdaleka nejhorší výsledky hlásí Pobaltí. Ekonomika Litvy se ve druhém kvartále propadla o 22,4 procenta. Lotyšsko hlásí snížení HDP o 19,6 procenta a Estonsko skončilo v minusu o 16,6 procenta.

Dobré zprávy z Německa a Francie

Naopak velmi dobré zprávy dnes přišly z Německa z Francie. Oba evropští tahouni zaznamenali růst hrubého domácího produktu o 0,3 procenta. V souvislosti s tím odborníci hovoří o konci recese, oživení by se ze dvou nejsilnějších ekonomik EU mělo brzy přelít i do dalších evropských zemí.

Vydáno pod