Dozorčí rady Volkswagenu a Porsche posvětily sňatek

Wolfsburg - Dozorčí rady německých automobilek Volkswagen a Porsche dnes schválily dohodu o spojení podniků. Fúze by měla být dokončena v roce 2011. Volkswagen a Porsche se dohodly na integraci po dlouhé bitvě minulý měsíc. V první fázi by měl Volkswagen koupit v Porsche podíl až 49 procent. Analytici odhadují hodnotu Porsche na osm až 11 miliard eur (zhruba 206 až 283 miliard Kč). Porsche se stane již desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také česká Škoda Auto či luxusní značky Bugatti a Lamborghini.

Porsche nyní kontroluje téměř 51 procent Volkswagenu a vlastní opce na nákup dalších akcií. Ve snaze o převzetí Volkswagenu se ale firma výrazně zadlužila, takže se nyní potýká s finančními problémy.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Čistý zisk společnosti se v prvním pololetí snížil o více než 80 procent na 494 milionů eur. Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s propadem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů.

Integrace pokračuje i po personální stránce. Ředitel německé automobilky Volkswagen Martin Winterkorn se má stát také ředitelem firmy Porsche SE. Ve funkci tak nahradí Wendelina Wiedekinga, který byl minulý měsíc odvolán.

Čelní představitelé firmy Porsche Wendelin Wiedeking, Holger Harter a Wolfgang Porsche otevírají muzeum
Zdroj: Thomas Kienzle/ČTK