Slovenská koalice opět neví, zda eurozónu podpoří

Bratislava - Strany slovenské vládní koalice se dnes znovu nedohodly na společném postoji k posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Jednání budou pokračovat v úterý dopoledne. Odpoledne bude na programu klíčové hlasování národního parlamentu o změnách ve fungování Evropského fondu finanční stability (EFSF). Oznámila to dnes premiérka Iveta Radičová po tříhodinové schůzce předáků koalice.

Radičová dříve pohrozila demisí, v případě, že se koalice na podpoře záchranného fondu nedohodne. Z čtyřčlenné koalice pravého středu se proti navýšení pravomocí EFSF staví druhá nejsilnější vládní strana Svoboda a solidarita (SaS). Liberálové Richarda Sulíka tvrdí, že silně zadlužené země eurozóny by měly prosadit tvrdé úspory nebo zkrachovat. Vládní strany nicméně jednaly o kompromisních návrzích, které by SaS přiměly podpořit dohodu lídrů eurozóny z letošního léta.

Čeká se už jen na Slovensko

Premiérka Radičová podle portálu sme.sk své straně nabídla, že podá demisi, pokud se koalice na podpoře nových pravomocí EFSF nedohodne. Její demise by automaticky znamenala pád celé vlády, nikoliv však bezprostředně předčasné volby. Jejich vypsání by musel schválit parlament ústavní většinou, tedy i s podporou opozice. Radičová po schůzce lídrů koalice neodpověděla na novinářské dotazy. Uvedla, že nyní je na jejím rozhodnutí, jaký další postup koalici navrhne. Vedle demise premiérky se už dříve hovořilo o spojení hlasování o eurovalu s vyslovením důvěry vládě. 

Navýšení pravomocí EFSF podléhá souhlasu všech 17 členských zemí eurozóny. S výjimkou Malty a Slovenska tak už učinily všechny státy, odmítavý postoj maltského parlamentu se však nečeká.