Deflace v eurozóně horší, než se čekalo

Brusel – Ceny v eurozóně se v červenci snížily o rekordních 0,7 procenta. Propad tak byl podle zpřesněných údajů Eurostatu ještě o desetinu procenta horší, než statistici odhadovali na konci července. Celá Evropská unie si zatím drží mírný růst cen. I zde ovšem inflace značně zpomaluje – v červenci na 0,2 procenta z červnových 0,6 procenta.

Vůbec největší meziroční propad evropští statistici zaznamenali v Irsku (snížení cen o 2,6 procenta), Belgie hlásí pokles o 1,7 procenta a Lucembursko o 1,5 procenta. Naopak nejvýše – na 5 procent – vystoupala inflace v Rumunsku. Na paty mu šlapalo Maďarsko se 4,9procentním růstem a Polsko, kde spotřebitelské ceny vzrostly o 4,5 procenta.

Česko patří v evropském srovnání s poklesem cen o 0,1 procenta k průměru. Na sousedním Slovensku ceny podle evropské metodiky stále rostou 0,6procentním tempem.

Meziroční pokles cen v eurozóně, který statistici historicky poprvé zaznamenali v červnu, znamená oproti loňskému roku zásadní obrat. Loni v červenci inflace v eurozóně činila 4 procenta, v celé EU to bylo 4,4 procenta.

Vývoj cen v eurozóně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod