Adidas nebo Puma? Bratrský souboj pokračuje

Herzogenaurach - Konkurenční zápas německých firem Adidas a Puma, které vyrábějí sportovní boty a oblečení, patří k těm nejslavnějším. V tomto případě se dokonce dá říci, že byl „bratrovraždený“. Historie slavných firem sahá do 20. let minulého století, kdy si bratři Adolf a Rudolf Dasslerovi otevřeli ve svém rodném městečku Herzogenaurachu továrnu na výrobu bot. Úspěch firmy byl raketový, po druhé světové válce se ale životní i pracovní cesty obou bratrů rozešly. Rudi si založil společnost Puma a Adolf si nechal zaregistrovat značku Adidas. Stalo se tak 18. srpna 1949.

Jako první začal realizovat myšlenku na výrobu vlastních bot Adolf (Adi), milovník sportu a vyučený pekař. V roce 1920 si v Herzogenaurachu postavil svoji první dílnu, pro kterou jako základ sloužila matčina bývalá prádelna. Rudolf (Rudi) se ke svému bratrovi připojil o čtyři roky později a společný podnik bratři nazvali Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Továrna na obuv bratrů Dasslerů). S 25 zaměstnanci tehdy vyráběli 100 párů bot denně.

Širší veřejnost se s jejich výrobky poprvé seznámila v roce 1928 na olympiádě v Amsterodamu. Legendou se staly na berlínské olympiádě v roce 1936, kde americký sprinter Jesse Owens v „adidaskách“ vyhrál čtyři zlaté medaile. Slavný atlet černé pleti a rekordman se o kvalitách nových bot nechal osobně přesvědčit od Adolfa Dasslera.

Roztržka během války

Ještě před začátkem druhé světové války prodávali Dasslerovi ročně přes 200 000 párů bot, avšak následující temné období rodinu rozdělilo. Oba bratři vstoupili do NSDAP, i když Rudolf byl údajně nacistické ideologii více oddaný, což prý zažehlo první konflikt mezi bratry. Napjatý vztah popisuje hojně zmiňovaná historka z roku 1943, kdy se při jednom ze spojeneckých náletů obě rodiny ukrývaly v protileteckém krytu. „Ti špinaví bastardi už jsou zase tady,“ poznamenal Adolf a na mysli měl spojenecká vojska. Bratr si to ale vyložil jako narážku na svou rodinu a bylo zle. Rudi se rovněž po svém zatčení Američany údajně domníval, že ho udal jeho bratr, a cesty obou rodin se tak postupně zcela rozešly. Skutečné důvody jsou ale zahaleny tajemstvím.

Definitivní konec téměř pohádkového příběhu nastal v roce 1948, kdy si Rudolf založil Pumu. O rok později vznikla společnost Adidas, která začala vyrábět boty s dnes již legendárními třemi pruhy. Oba bratři své společnosti pojmenovali podle počátečních písmen obou svých jmen. Rudi však název Ruda později změnil na Puma.

Fenomén Adidas je nesmrtelný

Adolf Dassler, kterému Němci začali říkat „švec národa“, začal jako první snižovat váhu boty a dbal také na rozlišení jejich účelu. Měl na svědomí například revoluci ve výzbroji fotbalistů: jeho patent - šroubovací kolíky - přispěl k vítězství německého národního týmu ve finále MS 1954 v Bernu.

Když Adi Dassler v září 1978 zemřel, převzal po něm vedení společnosti jeho syn Horst. Po jeho smrti v roce 1987 se slavná společnost dostala do problémů a o dva roky později ji koupil koncern francouzského podnikatele Barnarda Tapieho, bývalého prezidenta francouzského fotbalového klubu Olympique Marseille. Tapie byl později zapleten do úplatkářské aféry, a tak od něho většinu ve firmě převzal jeho přítel Robert Louis-Dreyfus.

V současnosti je Adidas druhým největším výrobcem sportovního zboží na světě za americkou firmou Nike. V roce 2006 Adidas koupil kvůli posílení konkurenčního boje společnost Reebok. Tržby společnosti, která zaměstnává téměř 39 000 lidí, činily v loňském roce 10 799 miliardy eur, což znamenalo nárůst o pět procent oproti roku 2007. Společnost vykázala čistý zisk 644 milionů eur, což znamenalo 16procentní nárůst. Puma zaměstnává přes 9000 lidí a její tržby se pohybují přes dvě miliardy eur.