Cameron: Čas eurozóny se počítá na týdny

Londýn – Podle britského premiéra Davida Camerona se čas eurozóny počítá na týdny. Kolaps ekonomik by podle něj odvrátilo jen navýšení záchranného fondu o další milardy. Nejsilnější kritika za poslední týdny padá hlavně na Francii a Německo, které si detaily záchranného plánu schovávají na listopadový summit skupiny G20.

Na vyčkávání nemá eurozóna čas, tvrdí britský premiér. Současně tlak z ostrovů směřuje na Mezinárodní měnový fond, který by podle Camerona měl celou situaci v Evropě držet více na uzdě. 

David Cameron, britský premiér

„Francie a Německo by měly rychle představit plán, který by ukončil nejistotu v eurozóně. Především, prezident Sarkozy musí prosadit rekapitalizaci evropských bank, jinak čeká eurozónu během několika týdnů ekonomická katastrofa.“ 

Trhy jsou rozpačité kvůli jednání Sarkozy - Merkelová

Navíc výsledky víkendového jednání Nicolase Sarkozyho a Angely Merkelové o pětibodovém plánu záchrany zatím nikdo nezná. To však Británii i Ameriku znervózňuje ještě více. „Rozhodli jsme se odpovědět do konce měsíce, protože Evropa musí dořešit své problémy na sumitu G20 v Cannes,“ míní Sarkozy.

„Situaci řešíme. Spolupracujeme taky s třemi věřitelskými institucemi. Očekáváme a věříme, že nám představí výsledek a Řecko díky němu  zůstane v eurozóně,“ doufá Merkelová. 

Jediná uklidňující zpráva přišla ráno z Belgie, část krachující banky Dexia totiž koupí stát za čtyři miliardy eur. Banku, která má v portfoliu nebezpečné dluhopisy za zhruba 700 miliard dolarů, si rozdělí Francie a Belgie. Lucemburskou pobočku pak podle nejnovějších zpráv kupuje Katar.