Ministerstvo zemědělství podepsalo s Telefónikou dodatky za 164 milionů

Praha - Ministerstvo zemědělství podepsalo se společností Telefónica O2 dodatky ke smlouvám na dodávku informačních technologií, podle kterých získá ministerstvo informační technologie v hodnotě 164 milionů korun. Dodatky se týkají smluv za více než půl miliardy korun, od kterých ministerstvo po nástupu Jakuba Šebesty do funkce odstoupilo. Podepsáním dodatků lze prý původní odstoupení ministerstva od smlouvy pokládat za irelevantní.

Telefónica podle dodatků zpracuje a do konce letošního roku dodá projekt e-Agri, který má integrovat webové portály v rámci tohoto rezortu. Druhý projekt má za cíl zabezpečit, stabilizovat a optimalizovat jeho informační infrastrukturu. „Společnost Telefónica O2 je velmi potěšena, že může navázat na úspěšnou, dlouhodobou spolupráci s ministerstvem zemědělství a že se podařilo překonat počáteční nedorozumění,“ uvedl výkonný ředitel pro strategický prodej Tomáš Ječný.   

Oba kontrakty s firmou Telefónica O2 byly uzavřeny letos v dubnu krátce před skončením mandátu bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS). Výběr dodavatele se tehdy uskutečnil bez veřejné soutěže. Šebesta ale v červnu rozhodl, že ministerstvo od těchto dvou smluv odstoupí, s tím Telefónica nesouhlasila.   

První zakázku za 199 milionů korun získala v dubnu Telefónica. Ve druhém případě bylo jediným uchazečem o provedení integrace webových portálů ministerstva za 370 milionů korun sdružení Telefóniky s firmou T-SOFT. Zákon o veřejných zakázkách umožňuje řízení bez uveřejnění v případě, že požadovaný produkt je schopen poskytnout pouze jediný dodavatel. 

Obě smlouvy podepsal 24. dubna Gandalovičův ekonomický náměstek Petr Kušnierz - údajně před tím, než ministerstvo obdrželo dočasný zákaz podpisu smluv od antimonopolního úřadu. Kušnierze nový ministr Šebesta začátkem června odvolal. Kvůli kontroverznímu obchodu Šebesta ihned po svém květnovém nástupu do funkce odvolal ředitele odboru IT technologií Pavla Filípka, kterého ve funkci nahradil René Piták. Přislíbil tehdy také provedení auditu, který by měl nákup prověřit.