Benzin na českých pumpách znovu výrazně zdražil

Praha – Za poslední týden v Česku znovu výrazně zdražily pohonné hmoty, nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 75 haléřů na 29,33 korun za litr. Cena nafty pak vzrostla v průměru o 53 haléřů na 27,05 koruny za litr. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou podražil o 68 haléřů na průměrných 28,78 Kč za litr. U plynu LPG se cena zvýšila jen velmi nepatrně, v průměru o jeden haléř na 12,20 korun za litr.

Podle analytika společnosti Broker Consulting Jana Šimka se cenový růst pohonných hmot v uplynulém týdnu projevil velmi různě. „Díky překotnému růstu cen nastala na českých čerpacích stanicích situace, kdy některé z nich rychle zareagovaly a navýšily ceny pohonných hmot, jinde se zatím cenový nárůst nepromítl v plné výši. Rozdíly mezi cenami benzinu a nafty u jednotlivých čerpacích stanic v rámci jednoho města nebo kraje tak mohou být až dvě koruny, a to i u stanic stejné značky,“ uvedl.   

Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS, která také ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic sleduje, se ale ceny pohonných hmot od neděle již nezvýšily. Litr Naturalu 95 stál ve čtvrtek 28,92 koruny, o dva haléře méně než v neděli. O dva haléře průměrně zlevnila také nafta, která se prodávala za 26,60 koruny za litr.

Růst pohonných hmot se tak podle očekávání analytiků tento týden zastavil. „V průběhu následujících dnů již nebudeme svědky prudkého zdražování, které postihlo Česko v minulém týdnu. Očekáváme, že se ceny benzinu i nafty stabilizují a budou spíše stagnovat,“ řekl v pondělí analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.