Americké akcie stoupají a jsou na letošním maximu

New York - Americké akcie na závěr týdne rostly a uzavřely na nejvyšší hodnotě v letošním roce. Trhy podpořila příznivá zpráva o prodeji starších domů v USA a komentář šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho k vývoji ekonomiky. Hlavní index Dow Jones v pátek zpevnil o 155,91 bodu, tedy 1,67 procenta, na 9505,96 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 18,76 bodu, čili 1,86 procenta, na 1026,13 bodu. Za celý týden Dow Jones vzrostl o dvě procenta a S&P 500 o 2,2 procenta. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 31,68 bodu, neboli 1,59 procenta, a skončil na 2020,90 bodu. Od počátku týdne se hodnota indexu zvýšila o 1,8 procenta.

Zpráva o prodeji domů pomohla stavebním společnostem v čele s firmami D.R. Horton a Toll Brothers. Index Dow Jones stavitelů domů si připsal 3,4 procenta. K růstu Nasdaqu nejvíce přispěly společnosti Apple a Microsoft. Akcie Applu posílily o 1,7 procenta a Microsoftu o 3,1 procenta.

Národní sdružení realitních kanceláří dnes uvedlo, že prodej starších domů v USA vyskočil za červenec o 7,2 procenta, což je nejvyšší měsíční nárůst za deset let. Samotný roční přepočet 5,24 milionu domů je nejvyšší údaj od srpna 2007. Červenec představoval čtvrtý měsíční nárůst za sebou a výsledky byly lepší, než se očekávalo.

Globální ekonomika se uzdravuje

Bernanke dnes uvedl, že globální ekonomika se zřejmě začíná uzdravovat z hlubokého poklesu a výhled je příznivý pro USA i zahraničí. „Po prudkém poklesu za uplynulý rok se zdá, že ekonomická aktivita se stabilizovala jak ve Spojených státech, tak v zahraničí, a výhled návratu k růstu v nejbližším období ze zdá dobrý,“ řekl Bernanke. Ekonomiky již sice mají to nejhorší za sebou, Bernanke však současně varoval, že bude potřeba ještě překonat několik obtížných překážek. Upozornil rovněž, že oživení je relativně pomalé a hlavně nezaměstnanost klesá velmi pozvolna.

Euro posílilo

Dolar a japonský jen v pátek oslabovaly, protože Bernanke i zpráva o prodeji domů zvýšily naději na brzké oživení ekonomiky a zvýšily mezi investory zájem o rizikovější investice. Euro vůči dolaru posílilo o 0,6 procenta na 1,4333 USD a k jenu stouplo o 0,7 procenta na 135,18 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,1 procenta na 94,29 JPY.

Tokijská burza
Zdroj: ČT24