V USA zkrachovala další banka s miliardovými vklady

Washington - Americký regulační úřad rozhodl o uzavření texaské banky Guaranty Bank kvůli finančním problémům a prodeji jejího majetku španělské BBVA. Guaranty, která je divizí Guaranty Financial Group Inc, je 81. zkrachovalou bankou v USA v letošním roce, z toho druhou největší. Její majetek činí asi 13 miliard dolarů (231 miliard Kč) a vklady 12 miliard dolarů. Guaranty měla 162 poboček v Texasu a Kalifornii. Specializovala se hlavně na úvěry na stavbu nemovitostí a střední třídu.

BBVA koupila majetek Guaranty prostřednictvím své místní banky BBVA Compass, kterou získala v roce 2007. Akvizicí výrazně posílí svoji pozici na americkém trhu a stane se z ní 15. největší komerční banka v USA s vklady v objemu 49 miliard dolarů. Služby chce nabídnout hlavně španělsky mluvícím obyvatelům USA. V sousedním Mexiku patří BBVA největší místní banka Bancomer.

Krach Guaranty Bank dále zatíží fond Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC), která bude muset jako odškodné klientům vyplatit zhruba tři miliardy dolarů. Regulační úřad navíc v pátek rozhodl i o uzavření tří malých bank - ebank, First Coweta a CapitalSouth Bank. Jejich krach by FDIC měl stát 3,3 miliardy dolarů.

Počet krachů bank v letošním roce prudce vzrostl, banky mají problémy se špatnými hypotečními úvěry a propadem realitního trhu. V roce 2008 zkrachovalo v USA 25 bank a o rok dříve pouze tři.