Ministerstvu pro místní rozvoj chybí na příští rok 2,9 miliardy

Praha - Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) může v rozpočtu na rok 2010 chybět až 2,9 miliardy korun. Podle mluvčího resortu Martina Ayrera pro něj ministerstvo financí vyčlenilo na příští rok v rozpočtovém návrhu 3,26 miliardy korun, což je téměř o tři miliardy méně, než kolik požadují správci jednotlivých programů MMR. Pokud ministerstvo chybějící zdroje nedostane, bude muset zřejmě zahájit úsporná opatření.

„O úsporných opatřeních lze uvažovat v oblasti režijních nákladů, jejichž rozpočtová částka je na nejnižší úrovni nutné k zajištění chodu ministerstva,“ uvedl ředitel odboru rozpočtu Stanislav Cysař. Konečné znění rozpočtu prý ale bude známé až v prosinci 2009. Rozpočet MMR na rok 2010 se má navíc proti letošnímu roku snížit o 1,03 miliardy korun. Letos místní rozvoj hospodařil bez evropských prostředků s částkou 4,29 miliardy korun.

Místnímu rozvoji chybí na rok 2010 například v případě podpory rozvoje bydlení 400 milionů korun. Dalších 200 milionů se resortu nedostává v národním programu podpory rozvoje cestovního ruchu. V programu, který má na starosti investice pro horskou službu, chybí ministerstvu 68 milionů korun.

MMR je v Česku hlavní zastřešující institucí pro čerpání peněz z evropských fondů. Získávání peněz z EU ale podle Ayrera chybějící prostředky v rozpočtu nijak neohrozí. Kromě evropských fondů a bytové politiky má MMR na starosti také územní plánování a stavební řád, regionální politiku, veřejné zakázky, veřejné dražby, pohřebnictví a cestovní ruch.