Ikea otevře v Praze-Zličíně novou pobočku na jaře 2011

Praha – Švédská společnost Ikea plánuje na jaře 2011 otevřít v Praze-Zličíně nový obchodní dům s nábytkem a bytovými doplňky IkeaWest. Podle ředitele středoevropského úseku Ikea Andrewa Northa se má jednat o největší pobočku IkeaWest v Evropě. Švédská nábytkářská firma v současnosti provozuje dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.

„Stavbu nového obchodního domu chceme zahájit v roce 2010 a otevřen by měl být na jaře 2011,“ uvedl North. Dodal, že původní obchodní dům v Praze-Zličíně se Ikea bude snažit pronajmout jiným obchodníkům. Vedení společnosti Ikea zároveň plánuje postavit novou velkoplošnou prodejnu v Hradci Králové. Největší prodejna společnosti Ikea v zemi funguje nyní v Brně, její prodejní plocha se po roční přestavbě za téměř 600 milionů korun zvýšila na 25 000 metrů čtverečních.

Útraty Čechů za nábytek v předchozích letech rostly a velkoplošným prodejnám zaměřeným na nábytek a bytové doplňky dávala při nákupu přednost již téměř polovina českých zákazníků.

Švédská Ikea letos na jaře provozovala 263 obchodů Ikea ve 24 zemích světa. Čtveřice největších tuzemských obchodních řetězců s nábytkem loni vykázala rekordní tržby 14,6 miliardy korun, které byly meziročně o 2,2 miliardy korun vyšší. Vyplývá to ze žebříčku 50 největších obchodů, který sestavila společnost Incoma Research a časopis Moderní obchod.