Podle Mag Consulting letos padne 20 cestovních kanceláří

Praha - Podle prognózy společnosti Mag Consulting v letošním roce skončí se svým podnikáním minimálně 20 českých cestovních kanceláří. V současné době v tuzemsku podle údajů firmy, která se zabývá analýzami cestovního ruchu, podniká asi tisícovka cestovních kanceláří. V příštích třech až pěti letech společnost odhaduje, že se jejich počet sníží zhruba na polovinu.

Cestovek přibývá jako hub po dešti

„Na druhé straně za první pololetí vzniklo 48 nových cestovních kanceláří. Takový nárůst jsme v posledních třech letech nezaznamenali,“ uvedl analytik Mag Consulting Jan Beránek. Důvodem může být, že celá řada zahraničních osob ztratila zaměstnání a požádala o možnost podnikání v ČR právě formou cestovní kanceláře. „Takové příklady vidíme u Vietnamců, Slováků, ale třeba i Izraelců,“ informoval Beránek.

Současně firma očekává, že české zájezdy kvůli konkurenčnímu tlaku ze zahraničí zlevní. „Během následujících dvou let vstoupí na trh cestovního ruchu řada významných evropských cestovních kanceláří,“ odhaduje Beránek.

V tuzemsku letos ukončily činnost čtyři cestovní kanceláře, které byly zaměřené na výjezdovou turistiku. Největším krachem byl konec CK Tomi Tour, která ukončila činnost 17. července. Tomi Tour přitom patřila mezi desítku největších českých cestovních kanceláří. Zůstalo po ní téměř 15 000 prodaných a neuskutečněných zájezdů. Začátkem srpna ohlásila úpadek také menší cestovní kancelář Cool Travel, která vznikla před třemi lety a loni prodala zhruba 500 zájezdů.

V poslední době měla značné problémy se zpožděním odletů svých klientů například cestovní kancelář Sunny Days. Podle zástupce kanceláře Ondřeje Potyky firma ale nemá žádné dluhy a problémy s odlety by se neměly opakovat.

  • Řecko zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/261/26064.jpg
  • Tomi Tour autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/993/99269.jpg