Vláda si chce půjčit sedm miliard na škody po povodních

Praha – Vláda dala na dnešní jednání zelenou návrhu z dílny ministerstva financí na vydání státních dluhopisů v hodnotě až sedm miliard korun, kterými by měl stát financovat odstranění škod po letošních povodních. Dluhopisy odkoupí na základě dohody Evropská investiční banka. Ministerstvo zároveň navrhlo, aby zákon o vydání dluhopisů byl schválen Poslaneckou sněmovnou již v prvním čtení.

Už minulý týden schválili ministři čtyřmiliardovou pomoc obcím. K těmto penězům dnes přibylo dalších 2,8 miliardy na likvidaci škod, které velká voda napáchala na státním majetku v jednotlivých krajích. „Emise (povodňových dluhopisů) bude maximálně do výše sedmi miliard korun. Je to logické, protože jsme napočetli zatímní škody na majetku ve výši zhruba 6,85 miliardy korun, takže ponecháváme určitou rezervu,“ vysvětlil na tiskové konferenci ministr financí Eduard Janota.

Dluhopisy koupí Evropská investiční banka

Na odkoupení povodňových dluhopisů se už ministerstvo dohodlo s Evropskou investiční bankou. „Tato banka měla zájem o tento produkt. Její nabídka je velmi výhodná, takže je to prospěšné pro Českou republiku i pro státní rozpočet,“ řekl Janota. Maximální doba splatnosti dluhopisů je 35 let.

O peníze, které stát získá prodejem povodňových dluhopisů, může vláda podle materiálu překročit celkové výdaje schváleného státního rozpočtu. O tyto peníze tak v příslušném roce povyroste také rozpočtový schodek. Pro letošní rok byl zákonem schválen deficit 38,1 miliardy korun, kvůli krizi ale nejspíš přesáhne 160 miliard.