Nový Boeing 787 vzlétne poprvé koncem roku

New York – Nový Boeing 787 Dreamliner by se měl poprvé vznést nejpozději ještě před koncem letošního roku. Svou nejnovější zbraň v boji s evropským konkurentem Airbus bude ale americký výrobce letadel mít v rukou až v závěru roku 2010, kdy by se měly první stroje dostat k zákazníkům. Informovalo o tom dnes vedení společnosti. První let nejmodernějšího dopravního letounu na světě odložil Boeing z různých důvodů už pětkrát.

Podle původních plánů měla firma dodat první Dremliner japonské letecké společnosti All Nippon Airways už loni v květnu. První let se měl původně uskutečnit již v létě 2007. Zpoždění mimo jiné způsobily problémy s dodavateli, nedostatek součástek, pozdější změny designu, stávka mechaniků a problémy ve výrobě.

Program se také řádně prodražil. Jen v letošním prvním čtvrtletí kvůli němu společnost zaúčtovala mimořádné náklady před zdaněním v objemu 2,5 miliardy dolarů, tedy asi 44,5 miliardy korun.

Revoluční technologie

Boeing 787 Dreamliner je prvním komerčním letadlem na světě vyrobeným z uhlíkatých vláken namísto hliníku. Je tak výrazně lehčí a odolnější než nynější letadla, a díky tomu má mít i nižší spotřebu paliva a levnější údržbu. Dreamliner je zároveň prvním novým projektem firmy od roku 1995, kdy začal létat model 777.