Fitch snížila ratingy Itálie a Španělska

New York - Mezinárodní ratingová agentura Fitch se opět kriticky zaměřila na Itálii a Španělsko a snížila jižním zemím hodnocení úvěrové spolehlivosti. Konkrétně Itálii o jeden stupeň a Španělsku o dvě příčky. Za důvod svého kroku označila obavy z vysokých státních dluhů, slabého ekonomického růstu a zhoršení důvěry investorů v tyto země v době eskalující dluhové krize v eurozóně.

V minulých dnech už italský rating poslaly dolů konkurenční agentury Moody's a Standard & Poor's. Ovšem u Španělska je Fitch zatím po delší době první, naposledy jej snížila v březnu Moody's.

Rating dlouhodobých státních závazků Itálie zhoršila agentura Fitch z dosavadního AA+ na známku A+ a přisoudila mu negativní výhled, tedy že čeká jeho další zhoršení. Snížený rating je stále o jeden stupeň lepší hodnocení, než jakým od svého kroku ze 20. září hodnotí Itálii S&P. Moody's v úterý snížila rating Itálie o tři stupně na A2 s negativním výhledem.

Fitch upozornila u Itálie na vysoký dluh, slabý růst a nutnost najít „politicky složité“ řešení finančních potíží země. Dodala, že počáteční váhavá reakce vlády na dluhovou krizi zhoršila na trhu důvěru vůči italským aktivům. Úvěrový profil Itálie i přesto podle Fitche zůstává „relativně silný“ a její veřejné finance jsou ve srovnání s jinými evropskými zeměmi lepší.

Španělsko
Zdroj: Fernando Camino/ISIFA/Getty Images

Španělsku pak Fitch snížila rating na AA- z dosavadní známky AA+ a opatřila jej rovněž negativním výhledem. Poukázala na negativní dopad, který má na celý jihoevropský region zhoršování dluhové krize v Řecku a dalších zemích eurozóny. Také španělská ekonomika nyní trpí velmi slabým růstem, což podkopává výsledky vládních snah o ozdravování veřejných financí.

Velkým problémem Španělska jsou také vysoké dluhy regionálních vlád a bankovní sektor, který bude zřejmě potřebovat asi 30 miliard eur (745 miliard korun) na rekapitalizaci. Španělská ekonomika podle agentury v dohledné době příliš neoživí, protože ji budou brzdit úsporná opatření. Ke snížení nejvyšší nezaměstnanosti v EU bude země potřebovat další reformy trhu práce, dodala agentura Fitch.

Vydáno pod