Průmyslová výroba v Česku klesla v červenci o 18,4 procenta

Praha - Za letošní červenec klesla průmyslová výroba v Česku meziročně o 18,4 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly meziročně nižší o 19,9 procenta. Údaje vyplývají z předběžných údajů Českého statistického úřadu, které předcházejí standardním měsíčním výsledkům. V červnu průmyslová výroba meziročně klesla o 12,2 procenta.

Letos v červenci se hodnota nových zakázek ve srovnání se stejným obdobím loňska snížila o 22,7 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o 22,8 procenta.

Předběžné údaje svědčí i o tom, že firmy byly nuceny propouštět. V podnicích s padesáti a více zaměstnanci se jejich počet za rok snížil o 13 procent. Po očištění od sezónních vlivů pak ČSÚ odhaduje v červenci meziroční pokles průmyslové výroby o 16,4 procenta.

Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank

„Celkově vývoj na trhu práce ukazuje značné zpoždění. V průmyslu se negativní vývoj promítl relativně rychle, tam už k značnému propouštění došlo, pravděpodobně ještě mírné propouštění bude pokračovat.“

Červencové výsledky - mírné zklamání

„Opětovné prohloubení propadu průmyslové výroby z 12,2 procenta na 18,4 procenta je mírným zklamáním, ale nemělo by se jednat o velké překvapení. My jsme počítali s poklesem o 17 procent, přičemž letošní červenec měl nevýhodu jednoho pracovního dne a horší výsledek signalizovaly i údaje o průmyslu ze sousedního Polska,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ten ale zároveň zdůraznil, že vzhledem k rostoucím objednávkám v západní Evropě a pokračování jejího hospodářského oživení lze očekávat, že příští měsíce by se i situace českého průmyslu měla zlepšovat. Celoročně pak Brožka očekává pokles průmyslové výroby o 12 procent.

Také podle většiny analytiků jsou i přes červencové zhoršení vyhlídky českého průmyslu poměrně dobré. Zvyšuje se důvěra podnikatelů a zlepšuje se situace v západní Evropě. Důvěru napříč Evropou nedávno podpořila i největší evropská ekonomika, Německo, které se po roce poklesů vymanilo z recese.