Světová obchodní organizace zvolila staronového šéfa

Ženeva - Pascal Lamy, muž stojící v čele Světové obchodní organizace (WTO), pokračuje v jejím vedení. Poprvé v patnáctileté historii této instituce se stalo, že kandidát na ředitelské křeslo byl pouze jeden. Lamyho čeká hodně práce - například zvýšit důvěru v podnikání a zamezit protekcionismu.

Lamy již čtyři roky stojí v čele organizace, která řeší, jak otevřít vyspělé trhy chudším státům. „Má důvěru většiny členských států, ale to druhé období bude těžké,“ zmínil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Podle něj musí WTO získat důvěru mezi národními ekonomikami, a to může být problematické.

Letos dvaašedesátiletý Lamy v kariérním žebříčku stoupal rychle a v roce 1984 se stal pravou rukou předsedy Evropské komise Jacquese Delorseho. Získal si pověst tvrdého muže, který dokáže vzdorovat i rodné Francii. „Má tam poměrně dost nepřátel, protože tlačí Evropu, aby byla liberální a snižovala dotace a subvence do zemědělství, což je citlivá oblast pro Francii,“ podotkl Tlapa. Podle znalců by však právě díky tvrdosti mohl mít úspěch.

Reportáž Jiřího Bohma (zdroj: ČT24)