České dráhy bojují o klienty prodlužováním slev

Praha – České dráhy chtějí do svých spojů nalákat více cestujících. Rozhodly se proto prodloužit některé letní tarifní nabídky až do 12. prosince. Klienti drah budou mít i nadále možnost využít slevu na krajské jízdenky REGIONet, jízdenky SONE+ platné i pro pracovní dny a bezplatné místenky na Pendolino.

Až do prosince zaplatí cestující za turistické krajské jízdenky REGIONet 99 korun místo standardních 150 Kč. I když budou za lístky dráhy inkasovat méně, věří, že celkové tržby díky většímu množství přilákaných klientů vzrostou. Tento trend potvrdily již letní měsíce. Letní nabídky přilákaly dva miliony cestujících navíc a do července vedly ke zvýšení tržeb o 150 milionů korun, tedy asi o pět procent.

Jen nabídka slevy na jízdenky REGIONet přivedla do vlaků Českých drah 25 tisíc nových zákazníků. Cestujících, kteří využili jízdenky SONE+, po jejím rozšíření i na pracovní dny přibylo 95 tisíc.

Na své si ale přijdou i lidé, kteří dávají přednost cestám komfortnějším Pendolinem. Až do prosince budou místenky do těchto vlaků na jižní větvi do Vídně bezplatné a na severní větvi do Ostravy budou držitelé In-karet s aplikací Rail plus nakupovat místenku se slevou bez omezení.

V honbě za klienty pomáhají i nízkonákladové jízdenky

Obsazenost vlaků pomáhají Českým drahám zvyšovat také nízkonákladové jízdenky do ciziny, tzv. eTikety, kterých by letos dráhy chtěly prodat 40 tisíc. A zatím mají nakročeno dobře. Službu, kterou dráhy zavedly loni, letos od ledna do srpna využilo téměř 27 tisíc cestujících, což je více než za celý loňský rok. Od června do srpna dráhy prodaly přes internetový obchod či telefonicky celkem 13 tisíc eTiketů, což v meziročním srovnání znamená nárůst o 251 procent.

„Z hlediska počtu tvoří eTikety deset procent všech jízdenek prodaných přes internet a z hlediska tržeb se jejich podíl vyšplhal až na 24 procent,“ uvedl výkonný ředitel pro marketing a komunikaci Aleš Ondrůj.  

Dráhy nabízí nízkonákladové jízdenky na Slovensko, do Rakouska, Německa, Maďarska a slovinské Lublaně. Ceny se pohybují mezi 19 a 49 eury. Od srpna dráhy zavedly eTiket také na první dálkovou autobusovou linku SC Bus/Expressbus na trase Praha-Norimberk.

Elektrická motorová jednotka Českých drah řady 680 v Praze hl. n. před odjezdem na spoji IC (SC) 505 Pendolino do Ostravy.
Zdroj: ČT24