ČEZ: Firmy si budou moci stanovovat cenu elektřiny každý den

Praha - Firemním zákazníkům nabízí elektrárenská společnost ČEZ nově možnost stanovovat si cenu elektřiny na každý den podle aktuálních cen na velkoobchodním trhu. Dosud volily firmy mezi ročním, čtvrtletním nebo měsíčním stanovením cen. Těmto zákazníkům pak partnerská Česká spořitelna umožní zakoupit finanční deriváty na elektřinu. Tímto krokem ČEZ podle mluvčího skupiny Ladislava Kříže reaguje na poptávku velkých firem, které po vzoru západních trhů volají po cenách elektřiny odpovídajících aktuální ceně na velkoobchodních trzích.

Zákazníkovi bude ČEZ dodávat elektřinu za aktuálně platnou cenu silové elektřiny na denním trhu navýšenou o fixní poplatek za každou megawatthodinu. Na zákazníkovi bude každodenní závazné nahlášení spotřeby na následující den. Nový produkt by mohl podle ředitele ČEZ Trading Michala Skalky oslovit i v souvislosti s hospodářskou recesí, kdy firmy již nejsou ochotny sjednávat ceny elektřiny na dlouhou dobu dopředu. „Od společnosti ČEZ mají jistotu fyzické dodávky, banka jim k tomu navíc dodá flexibilitu,“ uvedl.

Jak uvedl Jakub Židoň z České spořitelny, finanční derivát umožní firmám jednodušší plánování nákladů: „Tento produkt je určen velkých odběratelům, těch je pár desítek, nebude se tedy jednat o masovou záležitost.“ Tak jako si zákazníci běžně opatřují deriváty na měnové nebo úrokové riziko, budou moci podle něj řídit i riziko spojené s cenou elektřiny.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)