Těžební společnost British Petroleum objevila obří naleziště ropy

Londýn - Britská těžební společnost British Petroleum (BP) oznámila, že objevila „obří naleziště“ ropy v Mexickém zálivu. BP uvedla, že naleziště Tiber je jedno z nejníže situovaných nalezišť ropy a zemního plynu. Firma se k ropě provrtala v hloubce necelých jedenácti kilometrů a ložisko se nachází zhruba 400 km od amerického Houstonu. Nejnovější objev v hlubinách Mexického zálivu je také dobrou zprávou pro americké politiky, kteří chtějí snížit závislost USA na dovážené ropě.

Akcie společnosti stouply díky nálezu gigantického ložiska

British Petroleum, největší producent ropy v USA, má v novém těžebním projektu podíl 62 procent. Brazilským státem vlastněný Petrobras drží 20 procent a americkému koncernu ConocoPhillips patří zbývajících 18 procent. Díky nálezu tohoto naleziště vyskočily akcie BP o 3,7 procenta na 538,5 pence, zatímco trh vzrostl o 1,5 procenta.

Lokalita v Mexickém zálivu je pro západní investory velice významná, protože bohatá ložiska jinde ve světě jsou jim čím dál méně přístupná. Ropné velmoci jako Saúdská Arábie, Venezuela a Rusko zadávají těžbu svých nejbohatších nalezišť svým státním ropným koncernům.

Lokalita naleziště je výhodná v mnoha směrech

Oblast Mexického zálivu je navíc výhodná díky relativně nízkému zdanění v porovnání s Ruskem či Nigérií a představuje nízké politické riziko. Tento fakt přispívá k vyšší ziskové marži. „Tento objev podpoří pokračování růstu našeho podnikání v oblasti Mexického zálivu pro druhou polovinu příští dekády,“ řekl Andy Inglis, šéf BP pro výzkum a produkci.

Naleziště blíže břehům se vyčerpávají, proto firmy musejí v zálivu do větší hloubky. Vyvíjejí také nové technologie na to, jak ropu objevit a extrahovat.