Ceny letenek nebudou stoupat ani po pádu SkyEurope

Praha - Výpadek po krachu letecké společnosti SkyEurope už nahrazují jiní dopravci. Na letištích v Praze, Bratislavě a Vídni se uvolňují nezanedbatelné kapacity, které může vyplnit právě dosavadní konkurence padlých aerolinek. Nepředpokládá se ale, že by laťka, kterou původně nastavily SkyEurope, vyhnala ceny letenek do hvězdných výšin. Letecké prostředí je totiž vysoce konkurenční a české aerolinky se až příliš bojí, aby nepřišly o zákazníky, které jim ekonomická krize dosud neodehnala.

SkyEurope zaujímaly široký profil zákazníků – od manažerů po baťůžkáře, i když se prezentovala jako low-cost dopravce, který je určen spíše pro druhou skupinu pasažérů. O všechny tyto klienty nyní svádí boj ostatní aerolinky, jak dokládá Miroslav Dvořák, ředitel Letiště Praha: „Letecká doprava je velmi kompetitivní byznys.“ Aerolinky se však většinou zaměřují na různé segmenty trhu."

Kdy se znovu objeví bezkonkurenční cena letenky - 10 euro?

Miroslav Dvořák a Milan Vaníček ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Zkrachovalé slovenské aerolinky však nabízely letenky za bezkonkurenční ceny. Zejména pak v posledních týdnech, kdy se dala jednosměrná letenka pořídit za 10 až 15 euro. Této nabídce nebylo samozřejmě lehké konkurovat.

Ovšem na případné zdražení letenek dalšími aeroliniemi ekonomové příliš nepomýšlejí. „Nedomnívám se, že dojde k nějakému masivnímu zvedání cen letenek,“ prohlásil analytik společnosti Atlantik FTMilan Vaníček. Je třeba si uvědomit, jaké riziko bylo nakonec právě s letenkami za 10 euro spojeno, dodal Vaníček. Ani Dvořák nepředpokládá, že ceny letenek vyletí výrazně nahoru.

SkyEurope v konkurzu
Zdroj: ČT24