Obama: EU musí rychle odpovědět na krizi, USA jí nepomohou

Washington – Americký prezident Barack Obama dnes vyzval evropské politiky k rychlé reakci na dluhovou krizi, která se nyní prochází Evropou. S konkrétním a účinným plánem by podle něj měla Evropa přijít do schůzky zemí skupiny G20, která se má počátkem příštího měsíce uskutečnit ve Francii. Zároveň prezident zdůraznil, že se už Spojené státy nebudou dále zadlužovat, aby pomohly jiným zemím, a varoval Evropu, že si zřejmě nebude schopna pomoci ze svých potíží vývozem.

Obama uvedl, že v poslední době často mluví s nejvyššími evropskými činiteli o způsobech řešení. Vyjádřil přesvědčení, že jeho partneři za oceánem si jsou potenciální ničivosti krize vědomi a že jsou připraveni podniknout nezbytné kroky.

Problémy v Evropě by mohly podle amerického prezidenta zhoršit i stav americké ekonomiky. „Problémy, které má dnes Evropa, by mohly mít reálný dopad na naši ekonomiku, která je už nyní velmi křehká,“ varoval Obama. Strach z další krize využil k podpoře svého Zákona o amerických pracovních místech. Plán, který Obama představil začátkem září a který počítá s realizací daňových úlev a investic do infrastruktury v celkové hodnotě 450 miliard dolarů, může podle prezidenta zabránit dalšímu propadu ekonomiky USA v případě, že by se situace v Evropě dále zhoršovala.

Před krizí v Evropě dnes opět varoval také americký ministr financí Timothy Geithner. „Krize v Evropě představuje pro globální ekonomiku velmi významné riziko,“ zdůraznil ministr v bankovním výboru Senátu. Upozornil, že Evropa je s americkou a globální ekonomikou natolik propojena, že její těžká krize by způsobila ohromné škody.

160911
Zdroj: ISIFA/EPA/TANNEN MAURY

Evropa s dluhovou krizí bojuje už od jara loňského roku. Problémy začaly nejprve v Řecku. To kvůli vysokému zadlužení ztratilo důvěru investorů, a přišlo tak o možnost půjčovat si peníze na krytí dluhů na finančních trzích. Pomocnou ruku v podobě záchranného úvěru mu podaly další země eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Na vysoké dluhy a nedůvěru trhů následně doplatily také Irsko a Portugalsko. Problémy Řecka se navíc dál stupňují, země není schopná plnit podmínky mezinárodní pomoci a nad jejím dalším osudem se vznáší otazník.