Kolem prodeje Opelu panují zmatky. Dojde k němu vůbec?

Berlín – General Motors uvažuje o tom, že možná vůbec neprodá svou evropskou divizi Opel. Napsal to německý list Süddeutsche Zeitung. Americká automobilka se totiž obává, že by se její technologie mohly kvůli prodeji dostat do rukou Ruska, kde by v dalších letech mohla vyrůst silná konkurence. Správní rada se má proti prodeji Opelu vyslovit na úterním zasedání.

Opel se dostal do kleští. Německá vláda preferuje nabídku konsorcia složeného z kanadské Magny a ruské Sberbank. Vedení GM by raději Opel předalo do rukou mezinárodní investiční skupiny RHJ International nebo by jeho prodej zastavilo. Němci se nyní snaží přimět GM, aby zásadní rozhodnutí o budoucnosti Opelu učinila ještě tento týden.

Pokud by se správní rada GM rozhodla, že si Opel ponechá, vyústilo by to zřejmě v protesty zaměstnanců. Jejich zástupci totiž prohlásili, že nepřistoupí na mzdové ústupky, pokud GM zůstane jediným majitelem podniku.

Děripaska podíl v Opelu nechce

Průmyslovým partnerem konsorcia Magna-Sberbank má být v boji o Opel také ruský automobilový výrobce GAZ, kterého se GM tolik obává. Jeho majitel, ruský miliardář Oleg Děripaska ovšem v rozhovoru pro ruský list Vedomosti zdůraznil, že o podíl v Opelu nemá zájem.

„Můžeme jim pomoci spustit montáž v našich továrnách a nabídnout jim naši prodejní síť pro marketing. Nevedou se žádné rozhovory o koupi podílu,“ prohlásil Děripaska.

Opel má nyní v Evropě kolem 55 tisíc pracovníků. Ve svých čtyřech německých závodech zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí, automobily ale vyrábí také v Belgii, Polsku, Portugalsku a Velké Británii.

Oleg Děripaska
Zdroj: ČT24/www.israelnewsagency.com