Insolvečních návrhů už je víc než za celý loňský rok

Praha – Je-li letošní rok na něco bohatý, je to počet firem a lidí, kteří se dostali do problémů se splácením svých závazků. Přibývá proto také insolvenčních návrhů. Na konci srpna už jich bylo víc než za celý loňský rok. Podle zjištění společnosti Creditreform činil meziroční nárůst insolvenčních návrhů 93 procent.

Návrhů na insolvenci bylo koncem srpna dohromady 5 744, o 390 víc než za 12 měsíců roku 2008. Z 59 procent se na nich podílejí podnikatelé, právnické osoby a živnostníci. Na ně bylo podáno přes 3 400 insolvenčních návrhů, tedy o 103 procent více než ve stejném období loni. Přibývá ale také insolvenčních návrhů podaných na fyzické osoby.

Do konce srpna podle Creditreformu v ČR zbankrotovalo 2 300 firem. U 44 procent z nich byl prohlášen konkurz a u 300 firem, tedy u 56 procent podniků, byl insolvenční návrh pro nedostatek majetku zamítnut nebo konkurz zrušen. Více než polovina zbankrotovaných firem tak nemá žádný majetek a věřitelé se nedočkají ani částečné náhrady svých pohledávek. Počet prohlášených konkurzů za osm měsíců letošního roku rovněž přesáhl čísla za celý loňský rok.