Česko si v žebříčku konkurenceschopnosti polepšilo na 31. místo

Ženeva - V hodnocení globální konkurenceschopnosti se Česká republika umístila na 31. místě, což znamená meziroční zlepšení o dvě příčky. Výsledky vyplývají ze Zprávy o globální konkurenceschopnosti 2009-2010, kterou dnes zveřejnilo Světové ekonomické fórum. V žebříčku 133 zemí zvítězilo Švýcarsko, které bylo loni druhé.

Na druhé příčce se letos usadil loňský vítěz USA, následují Singapur, Švédsko a Dánsko. V první desítce převažují evropské ekonomiky, protože další místa obsadily Finsko, Německo, Japonsko, Kanada a Nizozemsko.

Poslední místa patří africkým státům

Na 47. místě pak skončilo Slovensko, což znamená meziroční zhoršení o jednu příčku. Polsko si zlepšilo pozici o sedm míst a v žebříčku je před Slovenskem na 46. místě. Maďarsko si také polepšilo z minulého 62. místa na současné 58. Na posledních místech figurují africké země. Celkové pořadí uzavírá trojlístek Čad, Zimbabwe a Burundi.

Podstatou Zprávy o globální konkurenceschopnosti je hodnocení schopnosti zemí zabezpečit vysokou úroveň prosperity pro své občany. Sleduje fungování veřejných institucí, analyzuje hospodářské politiky a faktory podmiňující udržitelný hospodářský růst ve střednědobém období.