Ministři budou hledat úspory

Praha – Vláda se dnes večer vrátí k rozpočtu na rok 2010. Projednávat bude balíček legislativních změn, které mají snížit hrozící rekordní schodek. Ještě před rozpuštěním sněmovny hodlá kabinet návrh předložit poslancům s žádostí o co nejrychlejší projednání. Pokud dolní komora návrhy neschválí, vláda ke 30. září navrhne rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Český stát by tak hospodařil s vůbec největším deficitem ve své novodobé historii.

„Na jedné straně chceme zvýšit příjmy zhruba o 33 miliard a na druhé straně chceme snížit výdaje o 38 miliard. Tím hodláme deficit snížit z 230 miliard na úroveň přibližně 160 miliard korun, což představuje zhruba pět procent hrubého domácího produktu,“ popsal záměr ministr financí Eduard Janota. Když budou poslanci s legislativními změnami souhlasit, je podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba úřad schopen okamžitě předložit návrh rozpočtu se sníženým deficitem. Vláda podle něj bude ještě na politiky apelovat, jen úroky by v případě schodku 230 miliard narostly na 80 miliard ročně.

Janotův návrh se ale příliš nezamlouvá ani jedné z velkých politických stran. Kritizovaly jej jak ODS, tak ČSSD. Premiér Jan Fischer pokládá práci na balíčku za „věc profesionální cti“, podporu má v prezidentovi Václavu Klausovi. Schvalování rozpočtu ovlivní zřejmě také případné odložení voleb na listopad. Pokud je politici budou muset posunout, bude stát velmi pravděpodobně přinejmenším několik týdnů hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Vláda projedná výši schodku státního rozpočtu (zdroj: ČT24)

Vyšší daně a zmrazené důchody

Mezi Janotovými návrhy je například zvýšení spodní sazby DPH o dvě procenta a horní sazby o jedno procento, nyní je to devět a 19 procent. Na dvojnásobek by měla vyrůst daň z nemovitosti a o třetinu se má snížit příspěvek na stavební spoření. Dodatečné příjmy má rozpočtu přinést také vyšší spotřební daň u pohonných hmot, alkoholu a cigaret. Dále ministerstvo navrhuje zvýšit úroveň, od které se už neplatí sociální a zdravotní pojištění, ze čtyřnásobku průměrné mzdy na šestinásobek.

Vedle opatření na straně příjmů státní pokladny Janota počítá se škrty na výdajové stránce. Osm miliard má ušetřit zmrazení plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Valorizovat by se neměly důchody. Stagnovat mají platy ve státní správě a úspory navrhuje ministerstvo také u investic a výdajů jednotlivých rezortů, čímž by se uspořilo dalších 25 miliard. Poslední novinkou je vyškrtnutí financí na takzvané porcování medvěda, kdy poslanci prosazují dotace na akce ve svých regionech, z rozpočtu.

Eduard Janota
Zdroj: ČT24