Půlka e-shopů s elektronikou klame zákazníky

Brusel – Víc než polovina internetových obchodů v Evropě, jejichž prostřednictvím si lidé mohou koupit spotřební elektroniku, podvádí, nebo nějakým způsobem klame zákazníky. Ukázal to průzkum Evropské komise provedený v celkem 28 zemích. U 55 procent z 369 kontrolovaných obchodů komise zjistila pochybení či problémy, které bude dál prošetřovat. V České republice bylo monitorováno deset webů, pochybnosti nad jejich praktikami se objevily u čtyř z nich.

Kontroly, které se uskutečnily v květnu, se zaměřily na šest výrobků řadících se k nejpopulárnějším elektronickým produktům prodávaným na internetu. Šlo o digitální kamery, mobilní telefony, přehrávače hudby, počítačové komponenty, DVD přehrávače a herní konzole.

Nejčastějším prohřeškem obchodníků bylo uvádění zavádějících informací o právech, která spotřebitelé mají, nesprávně je uvádělo 66 procent obchodů. V některých případech byly zavádějící i informace o celkové ceně zboží (45 procent), v jiných zase prodejce neposkytl úplné kontaktní údaje (33 procent).

Napravte nedostatky, nebo zveřejníme vaše jména

Národní regulátoři v jednotlivých zemích nyní na provozovatele podezřelých obchodů budou tlačit, aby své praktiky změnili. Jinak jim hrozí, že by stránky mohly být zavřeny. Tři země - Island, Lotyšsko a Norsko - už jména konkrétních firem, u nichž se vyskytly problémy, zveřejnily.

„Je to celoevropský problém, který potřebuje evropské řešení,“ uvedla eurokomisařka pro spotřebitele Meglena Kunevová, podle níž si na pochybení stěžuje v Bruselu i na národní úrovni množství lidí. „V příštích měsících bude třeba udělat ještě hodně práce, aby se tento sektor vyčistil. Evropští spotřebitelé si zaslouží lepší,“ dodala.

K nákupu elektroniky využívá internet přibližně čtvrtina Evropanů. Brusel hodnotu trhu odhaduje na zhruba 6,8 miliardy eur ročně.

Videokamera
Zdroj: ČT24