Poptávka po ropě má prudce růst

Paříž - V letošním i příštím roce bude poptávka po ropě zřejmě vyšší, než se ještě nedávno předpokládalo. Tuto informaci přinesla ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ke zvýšení odhadu ji vede hlavně vývoj v Severní Americe a v Asii, kde je poptávka po ropě proti původním odhadům vyšší. Podle předpokladů Mezinárodní agentury pro energii bude v letošním roce v celém světě zapotřebí zhruba 84,4 milionu barelů ropy denně. Jde přitom o 490 000 barelů více, než agentura předpokládala teprve před měsícem. Příští rok se poptávka zvýší na 85,7 milionu barelů denně, což je nárůst o 450 000 barelů proti předchozí zprávě.

Nicméně agentura vzhledem k hospodářské recesi upozorňuje, že navzdory zvýšení odhadu bude poptávka letos nižší, než byla loni, a to asi o 2,2 procenta. Loni se v celém světě v průměru spotřebovávalo 86,3 milionu barelů ropy denně. Agentura počítá s postupným zlepšením stavu ekonomiky a očekává, že v příštím roce spotřeba ropy proti letošku vzroste o více než 1,5 procenta.

Tahounem spotřeby zůstávají i po prodělané krizi Spojené státy. Díky státním dotacím si ale poměrně dobře našlápla i Čína. „Vzhledem k tomu, že čínská ekonomika roste i v době krize šesti až sedmiprocentním tempem, tak je zřejmé, že právě tady je ta dynamika spotřeby energií největší,“ vysvětlil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Poptávka po ropě poroste (zdroj: ČT24)

Růst poptávky ropu zdraží

„Růst poptávky ve světě povede k postupnému růstu ceny ropy, a to se projeví také u nás, tj. dá se očekávat, že v příštím roce postupně porostou ceny benzínu a nafty,“ varoval analytik České spořitelny Luboš Mokráš.