Odboráři ze svazu KOVO podpoří protireformní demonstraci

Hradec Králové - Nejsilnější český odborový svaz KOVO podpoří protestní akci občanského sdružení ProAlt proti vládním reformám. Rozhodla o tom dnes v Hradci Králové rada svazu KOVO. Demonstrace má být 22. října v Praze a odbory KOVO na akci očekávají účast několika tisíc svých členů. informoval o tom dnes předseda svazu KOVO Josef Středula.

„Odbory KOVO se do protestu zapojí aktivně, nebude to symbolická účast,“ řekl Středula. Nevyloučil, že odbory pro dopravu mimopražských protestujících objednají zvláštní vlak ze severní Moravy do Prahy. Demonstrace proti vládním reformám má být na pražském náměstí Republiky a již dříve ji podpořila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). 

Chystanou demonstraci sdružení ProAlt Středula označil za legitimní vyjádření nesouhlasu s vládní politikou v oblasti připravované reformy důchodů, daní a sociálních dávek. „Vláda přistupuje k řešení problému českých občanů způsobem, že trestá poctivé tím, že mají platit více, například zvýšením daně z přidané hodnoty,“ řekl Středula a zároveň připomněl, že dosud protesty proti vládním reformám dělaly pouze odbory.

Odbory se spojí se zástupci občanských iniciativ 

Svaz KOVO působí v téměř 1000 kovoprůmyslových podnicích a jeho členská základna čítá přes 100 000 aktivních členů. ProAlt - iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ - vznikla loni jako reakce na program současné vlády. Za cíl si dala zmobilizovat odpor české veřejnosti proti vládním reformám. Zatím uspořádala několik protestních akcí a demonstrací. Termín 22. října k hlavní protivládní demonstraci zvolila tak, aby předcházel předpokládané schůzi Poslanecké sněmovny. Ta bude o reformách zřejmě znovu rozhodovat poté, co je poslancům vrátí opozicí ovládaný Senát.