Obama rok po pádu Lehman Brothers: Někteří finančníci se nepoučili

New York - Americký prezident Barack Obama při svém projevu k ročnímu „výročí“ pádu investiční banky Lehman Brothers, jejíž krach je považován za počátek hlavní fáze světové finanční krize, prohlásil, že zaznamenal nové příznaky příliš rizikového chování, které před rokem téměř způsobily pád světového finančního systému. Prezident proto varoval Wall Street, aby nepočítala s tím, že vláda jí bude znovu zachraňovat. Obama v pondělním projevu volal po nutnosti další regulace finančního sektoru.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy by se dále měl rozšiřovat volný obchod a volný trh. Světová ekonomická krize prý sice již nějakým způsobem končí, ale teď právě začíná příprava na budoucnost. V jejím rámci je mimo volný obchod podle amerického prezidenta potřeba rovněž regulace finančního trhu či obnovení vůle po odpovědnosti, což je potřeba především v oblasti poskytování hypotečních úvěrů. V plánu je podle Obamy rovněž založení Agentury na ochranu spotřebitelů, která má konzumentům pomáhat při podpisech smluv např. o poskytování různých druhů úvěrů.

V pozorně sledovaném projevu, který z finančního centra v New Yorku přenášela většina významných televizních stanic, Obama také řekl, že podle jeho názoru se americký finanční systém stabilizoval. Prezident ale znovu vyzval Kongres, aby schválil větší regulaci finančního sektoru. Nelze prý tolerovat, aby reakce na prudké zhoršení situace byla jen postupná, tak jak se to stalo před rokem. Právě v důsledku krize přišli podle Obamy Američané během pouhých následných tří měsíců o 5 bilionů dolarů. Recese pak prý připravila o místo miliony lidí na celém světě a z USA udělala největšího výrobce aut na světě.

Barack Obama při projevu na Wall Street k výročí pádu Lehman Brothers:

„Bohužel jsou ve finančnictví stále lidé, kteří se nepoučili. Právě oni by mě teď měli poslouchat. Nedopustíme návrat do dnů bezstarostnosti a nestřídmosti. Nikdo nebude riskovat bez hrozby následků s tím, že i příště ho zachrání daňový poplatník.“

Finanční firmy prezident vyzval, aby se nesnažily zavedení přísnější regulace bojkotovat. I když ekonomika i finanční systém vykazují známky zlepšení, podle Obamy nelze toto zlepšení použít jako výmluvu, že reformy nejsou potřeba. „Normální stav nemůže vést k samolibosti,“ řekl Obama v historické budově Federal Hall v srdci Wall Street.

Obama hovořil u příležitosti prvního výročí pádu americké investiční banky Lehman Brothers, což byl podle většiny analytiků zásadní zlom v tehdejším vývoji krize. Ta se ze dne na den prudce zhoršila, zamrzly úvěrové trhy a propad mezinárodního obchodu uvrhl řadu zemí do hospodářské recese.

Regulaci finančního sektoru požadují Američané i po ostatních

Reforma finančního sektoru bude klíčovým tématem nadcházející schůzky G20, která se bude koncem září konat v americkém Pittsburghu. Obama se v projevu snažil ukázat i zbytku světa, že jeho úřad to se zamezením excesů ve finančním sektoru myslí vážně. Američané podle něj chtějí, aby podobné reformy zavedly i další země.

  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1111/111001.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1111/111024.jpg