Coface: S koncem pololetí skončila i krize

Praha - Celosvětová hospodářská krize dosáhla podle poslední analýzy společnosti Coface letos v pololetí svého dna. Společnost o tom dnes informovala s tím, že předpovídá ve světě zlepšení platební morálky firem, ale má se na pozoru před opětovným vystupňováním krize. V Česku naopak čeká zhoršení platební morálky. Coface jako globální pojišťovna pohledávek věří v další pokles svých ztrát z pojistného plnění za nezaplacené pohledávky z obchodního styku, ale s ohledem na vysokou míru nejistoty volí zcela rozdílný přístup k rizikům nezaplacení pohledávek v jednotlivých zemích.

„Přestože dna krize bylo dosaženo v polovině letošního roku, další růst globální ekonomiky bude jen velmi pozvolný. A pokud by se růst v příštích měsících neočekávaně zrychlil, zvyšuje se tím pravděpodobnost návratu krize a vývoje ve tvaru písmene W,“ uvedla Coface.

Výplata pojistek způsobuje ztrátu

Společnost je kvůli vysokým výplatám pojistného plnění svým klientům za jejich nezaplacené pohledávky od posledního kvartálu loňského roku ve ztrátě. Rezervy vytvořené pojišťovnou však prý několikanásobně překračují dosavadní ztráty a dovolují pokračovat v podpoře klientů během současné celosvětové krize platební morálky.

„Co do propadu růstu jsme jednou z nejpostiženějších zemí na světě, ale na spotřebu domácností to zatím mělo minimální vliv. Očekávám, že právě narůstající nezaměstnanost spojená s poklesem poptávky domácností povede ještě řadu měsíců k narůstání problémů naší ekonomiky a poklesu platební disciplíny českých firem,“ odhadl ředitel Coface Czech Radek Laštovička.

Coface je v Česku největší inkasní agenturou pro mezipodnikové pohledávky

Přestože česká pobočka pojišťovny pohledávek Coface nepřesáhla plánovanou výši pojistného plnění, zvýšené riziko nezaplacení pohledávek ji přimělo ke zpomalení rozvoje pojišťovny a omezení krytí rizik nezaplacení pohledávek. Proti tomu jako inkasní agentura zažívá Coface Czech nebývalý rozvoj a letos ještě posílí svou pozici největší české inkasní agentury pro mezipodnikové pohledávky. Roste také zájem o služby agentury Coface Czech při hodnocení bonity obchodních partnerů pro klienty, dodal Laštovička.

Coface byla založena v roce 1946 a je dceřinou společností francouzské finanční instituce Natixis. Služeb Coface, která se zabývá pojištěním pohledávek, hodnocením bonity podniků, správou a inkasem pohledávek a factoringem, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací. V Česku společnost působí od roku 1991.