Ruský Atomstrojexport se přihlásil do tendru na dostavbu Temelína

Praha - Do výběrového řízení na výstavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín za zhruba 250 miliard korun se přihlásil ruský dodavatel Atomstrojexport. Uvedl to dnes místopředseda vlády Ruské federace Alexander Dmitrijevič Žukov po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Tošovským. Tendr na začátku srpna vyhlásila společnost ČEZ, účast už ohlásil americký dodavatel jaderných elektráren Westinghouse.

Dle odhadů ČEZu potrvá výběr firmy, která dva nové bloky Temelína postaví, několik let a samotná dostavba dalších 15 let. Podle expertů v případě použití tlakovodního reaktoru připadá pro stavbu v Temelíně v úvahu celkem pět dodavatelů: vedle Atomstrojexportu a Westinghousu francouzská Areva, japonský Mitsubishi a společný francouzsko-německo-japonský projekt Atmea.

Atomstrojexport: Na výstavbě mají spolupracovat především české firmy

„V případě našeho vítězství se předpokládá, že až 60 procent dodávek zařízení pro další dva bloky Temelína budou dodávat české firmy,“ prohlásil Žukov.

Dle českého ministra je správné, že se ruský Atomstrojexport tendru na dostavbu Temelína zúčastní. „Jednali jsme s ruskou delegací o spolupráci českých a ruských firem na společných projektech při výstavbě jaderných elektráren jak v Rusku, tak i v třetích zemích,“ uvedl po jednání s Žukovem novinářům Tošovský, podle kterého se hovořilo i o dodávkách ruského jaderného paliva pro JE Dukovany a od 2010 pro JE Temelín.

Westinghouse se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína a do roku 2010 do něj dodává jaderné palivo. Od roku 2010 jej nahradí ruská firma TVEL, která vyhrála výběrové řízení v roce 2006.

Dva nynější jaderné bloky v Temelíně mají instalovaný výkon po tisíci megawattech, reaktory jsou tlakovodní. První blok byl spuštěn v roce 2000, druhý o dva roky později. Loni temelínská jaderná elektrárna vyrobila 12,103 miliardy kilowatthodin elektřiny.